Red Bull gaat volgens kopstuk Helmut Marko na de Grand Prix van Oostenrijk ‘de balans opmaken’ wat betreft haar samenwerking met motorleverancier Renault, maar van een overstap naar een andere fabrikant lijkt geen sprake.

Hoe positief die balans uitslaat voor Renault, valt desondanks nog te bezien, zeker aangezien Marko in gesprek met Die Welt aangeeft dat de Renault V6 ‘in vergelijking tot de motor van Mercedes niet goed genoeg is’ en ‘alle Renault-teams er veel problemen mee hebben’.

Niet alleen Marko, maar ook andere Red Bull-kopstukken en -teamleden hebben zich al eerder negatief over Renault en haar nieuwe krachtbron uitgelaten, maar dit betekent volgens Marko niet dat Red Bull – zoals in sommige publicaties beweerd is – van plan is Renault aan te klagen voor het leveren van een wanprestatie of de motorfabrikant financieel aansprakelijk te stellen voor de verloren punten.

“Dat is onzin, dat gaan we niet doen”, maakt de Oostenrijker duidelijk. “We gaan niemand aanklagen. Het enige geklaag dat je van ons zal horen, zijn onze klachten over het feit dat Renault te laat gereageerd heeft op de ernstige problemen die voor ons tijdens de eerste wintertest al duidelijk waren en het feit dat we daardoor in deze situatie zitten, waar ook genoeg over te klagen valt.”

Ondanks het geklaag blijft Red Bull er echter op gebrand samen met Renault de achterstand op de Mercedes-teams goed te maken. “We willen weer races winnen en dat willen we samen met Renault doen.”

Van het gerucht dat Red Bull probeert Volkswagen ‘naar de Formule 1 te lokken’, zoals dat onlangs in de Duitse pers werd gepubliceerd, is verder dan ook ‘helemaal niets waar’, verklaart Marko, die aangeeft dat Red Bull na haar thuisrace in Oostenrijk samen met Renault de balans gaat opmaken en een plan voor de toekomst gaat uittekenen.

“Na de race in Oostenrijk gaan we alle data van Renault en van ons uitgebreid bestuderen en een plan opstellen van wat we in 2014 en 2015 moeten doen om de problemen het hoofd te bieden, of – idealiter – de huidige situatie zo snel en drastisch mogelijk te verbeteren.”