“Drie tot vijf races.” Dat is de tijd die de Daniel Ricciardo volgend jaar van Helmut Marko krijgt om te wennen aan het racen voor het grote Red Bull. Daarna verwacht Marko resultaten.

Nu bekend is dat Ricciardo volgend seizoen de overstap van opleidingsteam Toro Rosso naar het grote Red Bull maakt, kunnen de verwachtingen van stal gehaald worden.

Red Bull-adviseur Helmut Marko, tevens hoofd van het opleidingsprogramma van de energiedrankfabrikant, verwacht van de jonge Australiër dat hij snel op snelheid is. “Je hebt natuurlijk enige tijd nodig om aan het team en de engineers te wennen en op één lijn te zitten, maar ik denk dat Daniel na maximaal drie tot vijf races toch wel ingewerkt en op tempo moet zijn”, zegt Marko tegen ServusTV.

“Daniel moet namelijk punten voor ons scoren”, verklaart Marko. “Hij moet ons de resultaten brengen die ons aan de constructeurstitel kunnen helpen.”

Gelijk vooraan
Ricciardo zelf heeft zich ‘aangezien het nieuws nog zo vers is nog geen concrete doelen gesteld’. “Mijn focus ligt nu nog bij Toro Rosso, dus ik zal er van de winter eens goed over nadenken, maar in algemene zin wil ik er volgend jaar gelijk tijdens de openingsrace in Melbourne staan.”

De Australiër gunt zichzelf dus ‘geen tijd om te wennen of op gang te komen’. “Ik zal mezelf gelijk vanaf het eerste moment onder druk zetten om te presteren”, vertelt hij.

Jong
Teambaas Christian Horner houdt het in tegenstelling tot Marko en Ricciardo wat meer bescheiden: “Ik verwacht van Daniel dat hij verder gaat met waar hij nu mee bezig is: steeds beter worden als coureur. We weten dat hij nog jong is en dus fouten zal maken, maar we kijken verder dan de korte termijn en van de huidige jongelingen vinden we hem het talent dat er het meeste uitspringt.”

Een ander talent dat, in ieder geval eerder dit jaar, ook in overweging werd genomen, is Ricicardo’s huidige Toro Rosso-teamgenoot Jean-Éric Vergne. In de ogen van Red Bull is hij nog niet klaar om de stap te zetten en dus werd hij van de lijst geschrapt, maar Marko heeft tegenover ServusTV benadrukt dat de Fransman ‘volgend jaar nog alle kans heeft om zich te bewijzen’.

“Beide Toro Rosso-rijders hebben het goed gedaan en zijn bovendien nóg beter gaan presteren toen bekend werd dat Mark Webber zou stoppen en de druk op de ketel werd gezet. Daniel had daarbij het voordeel dat hij meer races heeft gereden, meer ervaring heeft en op een constanter niveau heeft gepresteerd, maar Jean-Éric heeft volgend jaar bij Toro Rosso nog alle kans zich te bewijzen’.

Wat volgens Marko overigens ook nog in het voordeel van Ricciardo heeft gesproken is dat Sebastian Vettel volgens Marko ‘open stond voor de komst van elke kandidaat, maar wat teamwerk en persoonlijkheid betreft de voorkeur aan Daniel gaf’.