Helmut Marko is zeer onder de indruk van de race die Max Verstappen in Oostenrijk heeft gereden. “Ongelofelijk”, noemt hij de rit naar de zege van de Nederlander.

Vooral de manier waarop Verstappen de bandenslijtage onder controle hield, imponeerde Marko. “De banden rechtsachter en linksvoor waren in een bedenkelijke staat. Dat hield het spannend tot en met de laatste ronde”, vertelt hij ORF.

“Nu kunnen we echter opgelucht ademhalen en feesten”, lacht Marko, al wil hij eerst nog kwijt hoezeer hij onder de indruk is van Verstappen. “Ongelofelijk”, noemt hij diens optreden. “Hij kan heel snel rijden én goed op de banden letten. Hij had last van flinke vibraties maar heeft alles geweldig gemanaged.”

Winnen in Oostenrijk – het thuis van Marko en Red Bull – voelt volgens Marko verder ‘bijna als het WK winnen’. “Deze zege komt ook als verrassing. Voor de race waren we nog vrij pessimistisch, maar we hebben vandaag wel gezien dat alles mogelijk is.”

Behalve Marko is ook teambaas Christian Horner lovend over Verstappen. “Hij reed een uitzonderlijke race. Heel volwassen. Zijn inhaalactie op Kimi Räikkönen in de eerste ronde? Wauw. Daardoor, in combinatie met het managen van de banden, heeft hij hier gewonnen. Dat en het teamwork, want we deden een geweldige dubbele pitstop”, verhaalt Horner tegenover Ziggo Sport.

“Een Red Bull die wint op de Red Bull Ring, voor zoveel Nederlandse fans – volgens mij zat half Nederland hier – maakte het een geweldige dag”, vervolgt hij. Volgens Horner hoeft niemand er verder aan te twijfelen dat het wel goed zit met Verstappen. “In de eerste races zat het hem niet mee. Hij kreeg veel kritiek, maar is koel gebleven en heeft goed teruggeslagen. Hij doet het geweldig.”

Horner zal volgend jaar graag weer lederhosen aantrekken als het weer een zege in Oostenrijk betekent.