“Sebastian Vettel behaalt zijn beste prestaties als hij onder zware druk staat”, meent Red Bull-adviseur Helmut Marko, die denkt dat Vettel wat dat betreft samen met Fernando Alonso op eenzame hoogte staat.

“Als je naar de mentale capaciteiten van de coureurs kijkt, dan kun je niet anders dan vaststellen dat Sebastian en Alonso op dat vlak met z’n tweeën op eenzame hoogte staan”, stelt Marko in gesprek met de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“Bij Sebastian is het zelfs zo dat hij beter gaat presteren naarmate er meer druk op zijn schouders rust”, zo looft Marko zijn protegé, die volgens Marko weinig zwakke plekken heeft: “Als hij bij zichzelf een zwakte ontdekt, dan werkt hij er net zo lang en hard aan totdat hij dat overkomen heeft. Sebastian weet namelijk altijd heel goed wat hij moet doen om hetgene dat hij wil voor elkaar te krijgen.”

Wat hierbij volgens Marko essentieel is, is dat Vettel behalve dat hij over een uitzonderlijk talent beschikt, hij ook een zeer intelligente jongen is. “Hij heeft natuurlijk een geweldige wagenbeheersing, maar dat is niet het enige wat hem zo goed maakt. Het grootste verschil wordt namelijk gemaakt door wat zich in zijn bovenkamer allemaal afspeelt.”

“Met Sebastian kun je tijdens de race namelijk op elk moment over de radio spreken, ook als hij met driehonderd kilometer per uur door een bocht gaat. Hij kan dan nog gewoon nadenken over elke mogelijke situatie, terwijl we ook wel eens coureurs hebben gehad die al hun hersencapaciteit nodig om door de bocht te komen en alleen op het rechte stuk antwoord kunnen geven op onze vragen. Bij Vettel is dat niet zo. Hij heeft altijd nog hersencapaciteit en focus over om over dingen na te denken.”

Het enige échte minpunt wat Marko met betrekking tot Vettel kan noemen, is dat de Duitser soms geen goede verliezer is en soms te opzichtig baalt als hij niet heeft gewonnen. “Hij heeft wel eens met een gezicht als een oorwurm op het podium gestaan, maar ik heb hem gezegd dat hij dan niet zo boos moet zijn, want er zijn honderden mensen die zich een slag in de rondte werken voor hem, terwijl zelfs een enkele podiumplaats voor een grote meerderheid van de coureurs bovendien een hoogtepunt in hun loopbaan is.”

“Op dat soort momenten moet hij zichzelf dus onder controle houden en zijn ergenis niet laten zien, hetgeen hij inmiddels ook begrepen heeft”, zegt Marko, die tevens aangeeft dat Vettel tegenwoordig ook niet meer te ongeduldig is achter het stuur van zijn auto, terwijl hij dat in eerdere jaren soms nog wel was.

Gezien zijn jonge leeftijd en het nog altijd beperkte aantal Grands Prix (95) dat Vettel gereden heeft, verwacht Red Bulls-talentscout overigens dat zijn pupil alleen nog maar beter zal worden: “Er zit nog rek in, dus naarmate hij meer ervaring opdoet, zal hij alleen nog maar sneller en beter worden.”