Hoewel Sebastian Vettel heeft aangekondigd Red Bull aan het eind van het jaar te verlaten, zal hij binnen het team niet als tweede coureur behandeld worden. Dat heeft kopstuk Helmut Marko verklaard.

Marko maakt dat duidelijk tegenover het Duitse Auto Bild: “Wij doen nog altijd niet aan teamorders”, zo reageert hij op de suggestie dat Vettel vanaf nu tweede viool speelt binnen het team. “Wij blijven onze coureurs absoluut gelijk behandelden, dat is onze filosofie.”

Dat Red Bull Vettel laat in de Grand Prix van Japan naar binnen riep voor nog een stop, waardoor hij achter zijn doorrijdende teamgenoot Daniel Ricciardo terechtkwam – ook al werd hij door de rode vlag en het hanteren van een eerdere rondeklassering alsnog voor Ricciardo geplaatst in de eindrangschikking – is volgens Marko verder ook geen bewijs van het tegendeel.

“Er klopt niks van de aanname dat we Sebastian op die manier wilden benadelen. We hebben hem gevraagd of hij banden wilde wisselen, zodat hij in de slotfase een eindoffensief kon inzetten, en hij wilde die gok graag nemen. Als de race er niet voortijdig had opgezeten, had hij met zijn nieuwe banden namelijk nog een goede kans gehad om de tweede plek af te pakken van Nico Rosberg.”

Geen wrevel
Marko heeft ten overstaan van het Oostenrijkse ServusTV, dat eigendom is van Red Bull, verder aangegeven dat er geen sprake is van frictie tussen Vettel en het team nu bekend is geworden dat de coureur de renstal na dit seizoen verlaat.

“Het kwam voor mij eigenlijk niet als verrassing. Er waren al wat signalen en ik merkte dat er iets aan de hand was, dus ik vroeg Sebastian of er iets speelde. We zijn toen wat gaan eten en toen vertelde hij me dat hij weg wil. Het viel Sebastian zwaar dit zo abrupt aan te kondigen, maar we blijven goede vrienden.”

Waar Vettel naartoe gaat, is officieel niet bekend, maar het is een publiek geheim dat hij de wijk neemt naar Ferrari. Volgens Sport Bild heeft hij al een contract getekend. Vettel zou zich voor drie jaar aan de Scuderia hebben verbonden, met een optie voor nog twee jaar.

Vettel kan Red Bull voortijdig verlaten vanwege een ontsnappingsclausule in zijn overeenkomst. Indien hij op 30 september niet bij de eerste drie in het WK stond, wat het geval was voor de toen als vijfde en nu als vierde geklasseerde Vettel, werd deze geactiveerd.