Red Bull-adviseur Helmut Marko verwacht dat Sebastian Vettel na de zomerstop sterker terugkomt en het kampioenschap gaat winnen. “Hij gebruikt zijn zomerstop om mentaal sterker terug te komen. Precies zoals ik hem ken.”

Vettel heeft vier van de eerste elf races gewonnen, inclusief de laatste race voor de zomerstop, in Hongarije. Dat geeft hem veertien punten voorsprong op de nummer twee in het kampioenschap, Lewis Hamilton.

In een interview met Formula1.com voorspelt Marko dat Vettel de titel dit jaar binnen gaat slepen. Het is geen uit de lucht gegrepen gok van Marko: de Oostenrijker kent de Duitser door en door, door diens jaren bij Red Bull, waarmee Vettel zijn vier wereldtitels won.

“Ik geloof in Vettel, omdat ik weet dat hij mentaal ontzettend sterk is, terwijl Ferrari als team beter is geworden”, zegt Marko. “Silverstone – waar Mercedes een één-twee haalde – was naar mijn mening een uitzondering. De Ferrari is in de eerste helft van het seizoen duidelijk de betere auto gebleken, maar door diverse omstandigheden hebben ze niet maximaal gescoord.”

Marko en Vettel zoeken elkaar geregeld op in de paddock.

Marko’s eigen team, Red Bull, staat op dit moment met een derde plaats achter Ferrari. Niet de positie waar het zich van te voren had willen zien. “De derde plaats is niet goed genoeg, maar met het materiaal waar we over beschikken, is dit het hoogst haalbare.”

Red Bull had in het begin de nodige issues met het RB13-chassis en kampt verder al het hele seizoen met problemen met de Renault-motoren. Renault-topman Cyril Abiteboul gaf eerder deze week toe dat deze problemen voortkomen uit een te ambitieus plan van afgelopen winter. Daarbij zegt hij dat Renault te veel aan de motor heeft willen veranderen, wat de snelheid en betrouwbaarheid niet ten goede is gekomen.