Ondanks een riante voorsprong van tachtig punten voor Max Verstappen mag Red Bull nog niet achteroverleunen, waarschuwt adviseur Helmut Marko.

Na dertien van de 22 races staat Red Bull comfortabel aan de leiding. Verstappen kan drie races uitvallen en nog steeds aan de leiding gaan terwijl Red Bull een gat van 97 punten richting Ferrari heeft, dat op haar beurt Mercedes ziet naderen.

Of Red Bull nu kan achteroverleunen met negen races te gaan? “Zeg dat niet: we hebben nog negen races te gaan, dat zijn 225 punten voor negen mogelijke overwinningen plus de sprintrace en snelste ronden”, zegt Marko tegen OE24.at. “Nee, nee, we kunnen echt nog niet achterover leunen.”

Lees ook: Door de lens van Peter: de perfecte symmetrie van de Red Bull-pitmuur, keurig in het gelid

Verstappen schreef de Grand Prix van Hongarije op zijn naam, maar moest daarvoor wel van de tiende plek komen. Volgens Marko krijgt de Nederlander niet genoeg waardering voor die prestatie. “Na de pech in de kwalificatie won hij vanaf de tiende plaats op een circuit waar je geacht wordt geen kans te hebben van achteren.”

Het geheim van het succes van de regerend wereldkampioen ligt hem in de kalmte en soevereiniteit, stelt Marko. “Toen we Max op 17-jarige leeftijd in de Formule 1 brachten, was hij het grootste talent dat ik ooit ben tegengekomen, maar hij was te impulsief”, legt Marko uit. “Met de overwinningen heeft hij soevereiniteit verworven. Toen hij bij de start in Boedapest zijn kalmte bewaarde tijdens het inhalen, dacht ik: ‘Is dat echt Max die daar zit?’ Met deze soevereiniteit maakt hij het makkelijker voor het hele team.”