Als Red Bulls nieuwe auto zo goed is als ze bij Red Bull denken, dan horen Max Verstappen en teamgenoot Daniel Ricciardo thuis in het rijtje met titelkandidaten.

Dat stelt Red Bull-topman Helmut Marko in de Nederlandse talkshow Jinek. Net als Red Bull-teambaas Christian Horner eerder deze week laat Marko daarbij weten dat de nieuwe auto, de RB13, er erg goed uitziet. “Sexy, snel en agressief.”

Behalve qua uiterlijk ziet de bolide er ook in de simulator en op de daarin verzamelde data goed uit, vertelt Marko. “Maar het is natuurlijk ook de enige auto in onze simulator. Pas bij de wintertests zien we waar we echt staan”, houdt hij een slag om de arm.

Red Bull is echter overtuigd van het eigen chassis en heeft verder haar hoop gevestigd op motorleverancier Renault. “Ze hebben ons meer pk beloofd, zodat we qua motorvermogen dichter bij Mercedes zullen zitten.”

Met Verstappen aan de vooravond van zijn derde seizoen, denkt Marko dat de Nederlander ‘met meer ervaring’ alleen maar beter zal zijn. Desgevraagd antwoordt hij ook dat hij denkt dat Verstappens ‘explosieve karakter’ geen probleem is. “Nu hij zijn derde jaar ingaat, is het eerder een kracht.”

“Andere coureurs weten nu namelijk dat ze moeten oppassen als Max eraan komt, want hij komt je zo inhalen”, zegt Marko. “Het risico wordt alleen maar kleiner”, meent hij.

De Oostenrijker heeft verder niets op met de soms kritische opmerkingen van enkele van Verstappens tegenstanders van vorig jaar: “Ach, als zo’n jongeling ze inhaalt, worden ze gewoon boos.”

“Hij heeft het onder controle. Met nu nog een jaar ervaring erbij, denk ik dat allebei onze coureurs om de titel kunnen vechten”, doelt Marko behalve op Verstappen ook op diens teamgenoot Ricciardo.

De Australiër mag namelijk zeker niet uitgevlakt worden, zo benadrukt Marko. “Je mag Daniel niet vergeten. Hij is een hele snelle en competitieve coureur.”

Marko met Verstappen.