Volgens Williams-coureur Felipe Massa is zijn met Ferrari in verband gebrachte teamgenoot Valtteri Bottas ‘één van de belangrijkste spelers op de rijdersmarkt’ met oog op seizoen 2016.

Dat stelt Massa althans in gesprek met Autosport, waarbij hij de volgende uitleg geeft: “Valtteri is één van de belangrijkste spelers omdat hij heeft laten zien dat hij een goede coureur is en genoeg talent heeft om bij een topteam te zitten. Dat is waarom er interesse voor hem is van andere teams, maar Valtteri beschikt ook over een optie om hier bij Williams te blijven, dus het wordt erg spannend om te zien wat er met hem gebeurt.”

Hoewel Massa het erover heeft dat Bottas ‘een optie’ heeft om bij Williams te blijven, is het naar verluidt zo dat Williams de Fin sowieso tot en met eind 2016 onder contract heeft staan. Wel is het daarbij zo dat Bottas uit zijn contract gekocht zou kunnen worden, al vertelt Bottas op zijn beurt dat hij zich nog niet met al dit soort speculatie bezig houdt: “Ik concentreer me gewoon op het racen en het zo goed mogelijk presteren.”

“Als ik goed presteer, volgen de andere goede zaken vanzelf”, stelt Bottas, die erkent dat het prettig voelt dat een team als Ferrari interesse in hem heeft. “Maar of ik de belangrijkste man op de rijdersmarkt ben, weet ik niet”, zegt de huidige nummer vier uit het WK, die daarbij benadrukt dat hij het team van Williams hoe dan ook ‘zeer dankbaar is’ omdat de formatie uit Grove altijd vertrouwen in hem heeft gehad.

Ferrari
Behalve dat Bottas in verband wordt gebracht met Ferrari, worden ook de namen van Red Bull-coureur Daniel Ricciardo en Force India’s Nico Hülkenberg genoemd als mogelijke vervanger van de Scuderia’s huidige coureur Kimi Räikkönen. Laatstgenoemde staat onder druk omdat zijn contract na dit jaar afloopt en hij de laatste tijd niet geweldig heeft gepresteerd, al heeft Ferrari wel een optie voor 2016 op de wereldkampioen van 2007.

Volgens berichten in onder meer de Britse en Italiaanse pers ligt de deadline voor het lichten van die optie ergens rond de zomerperiode. Ferrari heeft daarbij telkens aangegeven dat Räikkönen zijn toekomst in eigen hand heeft en deze met goede prestaties veilig kan stellen.

Ondanks de uitspraken van Massa, lijkt Räikkönen dus de sleutelfiguur te zijn op de coureursmarkt. Dit omdat de rijderscarousel pas in beweging komt als duidelijk is wat er met hem gebeurt en het van Räikkönen afhangt hoe de toekomst van Bottas, Ricciardo en Hülkenberg eruit ziet.

Williams
Massa zelf heeft nog geen honderd procent zekerheid voor 2016, maar is er vrij zeker van dat hij en Williams met elkaar verdergaan. Mocht Bottas vertrekken, dan zouden Hülkenberg en Jenson Button volgens de geruchtenmolen opties zijn om bij Williams de teamgenoot van Massa te worden. Button is niet zeker van zijn toekomst bij McLaren en verklaarde eerder deze week nog tegenover The Mirror dat er ‘ook andere opties zijn’.