Felipe Massa is één van de vier coureurs die al eerder aan de Grand Prix van Oostenrijk heeft meegedaan. De Williams-rijder denkt dat hij daardoor in het voordeel is, al is het maar een beetje.

De Grand Prix van Oostenrijk staat dit seizoen – na een afwezigheid van tien jaar – weer op de kalender en wordt komend weekend verreden op de Red Bull Ring, het circuit dat tijdens de vorige edities van de Grand Prix nog als A1-Ring door het leven ging. De baan is wat Formule 1-races betreft slechts voor vier coureurs bekend terrein: Jenson Button, Kimi Räikkönen, Fernando Alonso en dus ook Felipe Massa reden er al eens eerder, waarbij Massa er enkel tijdens de Grand Prix van 2002 in actie kwam.

Massa was destijds een rookie die uitkwam voor Sauber, maar is inmiddels een veteraan van 33 die voor Williams actief is. Toch hoopt hij elf jaar later nog wat aan zijn eerdere Oostenrijkse ervaringen te hebben: “Er zijn immers maar weinig coureurs op de grid die er al eerder Formule 1 hebben gereden, dus ik denk wel dat ik een klein beetje in het voordeel ben.”

Het voordeel zal volgens Massa echter klein zijn, wat hij wijt aan alle veranderingen in de sport sindsdien. “Het zal zeker niet hetzelfde zijn als elf jaar geleden, want de auto’s zijn niet meer te vergelijken met de bolides van toen en het circuit is mogelijk ook veranderd, waardoor de limiet ergens anders zal liggen dan toen ik er voor het laatst reed.”

“De baan is bovendien sowieso niet moeilijk om onder de knie te krijgen, dus ik ga er vanuit dat mijn collega-coureurs hun ‘achterstand’ snel zullen hebben ingelopen”, voorspelt Massa, die er verder op vertrouwt dat zijn team Williams competitief zal zijn: “Maar het is lastig in te schatten hoe goed we het in verhouding tot onze rivalen kunnen doen”, erkent de Braziliaan.

Bottas
Teamgenoot Valtteri Bottas heeft nog niet eerder op de Red Bull Ring gereden, dus hij heeft zich virtueel voorbereid in de simulator. “En daarnaast heb ik het met Felipe over de baan gehad”, vertelt de Fin, die denkt niet lang nodig te hebben om de Oostenrijkse omloop goed te leren kennen: “Want het is me altijd makkelijk afgegaan om nieuwe circuits te leren. Het moet tijdens de vrije trainingen dan ook wel lukken”, verwacht de coureur die zich net als zijn teamgenoot nog niet aan voorspellingen wil wagen.