Zijn laatste Grand Prix op Interlagos was er voor lokale held Felipe Massa één om nooit te vergeten. Niet vanwege het resultaat, maar vanwege de manier waarop hij afscheid nam.

Massa deed dat, aanvankelijk, met een klap. In ronde 46 verloor hij de controle over zijn Williams, opkomen rechte stuk. De Braziliaan eindigde zijn race in de vangrail en zorgde voor een safety car, maar kon gelukkig ongeschonden uitstappen en zo uitgebreid afscheid nemen van ‘zijn’ publiek.

Met de Braziliaanse vlag over zijn schouders gedrapeerd zwaaide Massa uitvoerig naar de mensenmassa op de tribune, alvorens hij in de pits door zijn vrouw en zoontje werd opgevangen. Daarnaast kon hij op uitgebreid applaus van personeel van andere teams rekenen, en een warm onthaal van Williams.

“Dit gevoel is zo moeilijk te omschrijven”, zoekt Massa ten overstaan van de camera’s van Sky Sports F1 naar woorden. “Dit is zo’n speciale plek voor me, dit circuit.”

Het was natuurlijk niet de bedoeling het er met een crash afscheid van te nemen. “Maar God weet wat hij doet. Dat ik daar tot stoppen kwam, vlak voor al die mensen, was heel erg speciaal.”

“Ik heb iedereen bedankt. Dit was niet het resultaat waar ik op had gehoopt, maar ik zal deze dag nooit vergeten. Ik zal dit, al deze mensen waar ik afscheid van heb genomen, de rest van mijn leven in mijn hart bij me dragen.”

Massa zet na afloop van dit seizoen een punt achter zijn loopbaan. Er wacht hem nog één Formule 1 Grand Prix: het slotnummer van 2016, in Abu Dhabi.