Als Felipe Massa zichzelf een cijfer zou geven was het een onvoldoende geweest. Dat zei de Braziliaan vandaag na de vrije trainingen in zijn thuisland. De Ferrari-coureur is blij dat zijn teleurstellende seizoen er bijna op zit.

Dat neemt niet weg dat hij dit weekend met tegenzin aan de slag gaat. “Ik ben heel blij dat ik in mijn eigen land race”, aldus de bijnakampioen van 2008. “Ook vind ik het fijn dat dit de laatste race van een teleurstellend seizoen is. Als mezelf mocht beoordelen zou ik dat met een 5 doen. Vanaf maandag concentreren wij ons volledig op 2012.”

Als het aan Massa ligt krijgt hij een drukke winter. “We moeten ons op alle gebieden verbeteren, maar vooral qua aerodynamica. Vandaag de dag heeft dat de meeste invloed op je prestaties. We moeten heel nauwkeurig gaan werken want vaak leiden de details tot de perfecte auto.”

“De rondetijden waren vandaag langzamer dan die van vorig jaar. Misschien zijn de banden die Pirelli dit weekend meenam harder dan de Bridgestones van vorig jaar. Ook de temperatuur lag hoger. We hebben veel dingen uitgeprobeerd. Nu is het zaak om alle zaakjes op orde te krijgen.”

“De regen? We moeten op alles voorbereid zijn. We hebben niets nieuws meegenomen maar ik hoop echt dat we met een mooi resultaat het seizoen positief beëindigen. Een podiumplaats zou fantastisch zijn: dat motiveert me nog meer voor volgend jaar.”