Aan de vooravond van zijn Formule 1-pensioen, had Felipe Massa op een mooi afscheid van zijn thuispubliek in Brazilië gehoopt. Op zaterdag lukte dat nog niet.

Massa slaagde er in de kwalificatie immers niet in door Q2 te komen. De Braziliaan bleef daarin op de dertiende plek steken en moet zijn laatste thuisrace zondag dus van buiten de toptien starten.

“Dit doet veel pijn”, erkent Massa na afloop van de kwalificatie ten overstaan van de camera’s van NBC. “Na mijn eerste Q2-rondje was ik nog heel blij, want dat ging helemaal goed”, vertelt Massa.

“Daarna had ik veel last van onderstuur tijdens mijn beslissende rondje. De balans ontbrak compleet aan de voorkant van de auto en ik had ook de nodige klachten over hoe de voorbanden het deden.”

“Het is, al met al, erg jammer om Q3 niet te halen voor de ogen van al deze mensen op wie ik zo dol ben en die ook zo dol op mij zijn”, weet Massa. “Ze schreeuwden vandaag ook weer zoveel van de tribunes.”

Massa zit echter niet bij de pakken neer en is vastberaden ‘zijn’ publiek zondag op een betere race te trakteren. “Regen zou daarbij zeker welkom zijn”, laat hij weten.

Waar Massa ondanks het resultaat niet omheen kan, is dat het een emotionele dag was. “En zondag zal helemaal een dag worden die ik van mijn leven niet meer vergeet.”

Bottas
Net als Massa wist ook Bottas Q3 niet te halen. Hij werd elfde. “Teleurstellend, want eerder dit weekend was onze pace goed, maar om één of andere reden waren we in de kwalificatie niet snel genoeg.”

“Een aantal andere jongens waren daarentegen verrassend snel. Waarschijnlijk hebben wij niet optimaal ingespeeld op de koelere omstandigheden, maar de race is gelukkig zondag pas.”

Het doel voor dan is duidelijk: Force India – waarmee Williams om P4 bij de teams vecht – verslaan. “Het zal een gevecht worden, maar door de vrije bandenkeuze hebben wij nu misschien strategisch voordeel.”