Red Bull- en Toro Rosso-eigenaar Dietrich Mateschitz heeft geen medelijden met Formule 1-teams die in financieel zwaar weer verkeren: ‘Teams die niet kunnen overleven, missen toewijding’, stelt hij.

De Oostenrijker Mateschitz is eigenaar van het enorm succesvolle Red Bull Racing en het kleine broertje Toro Rosso, dat als opleidingsteam wordt gebruikt voor jonge coureurs uit Red Bulls talentenprogramma.

Het huidige financiële klimaat heeft het voortbestaan van een aantal teams in gevaar gebracht, maar voor Red Bull en Toro Rosso is het rondkrijgen van het financiële plaatje – deels door sponsoring en deels door Mateschitz’ bijdrage – geen probleem.

Dat teams als Caterham, Marussia, Sauber, Lotus en Force India – waarvan van een aantal wordt gezegd dat het water ze aan de lippen staat – zich openlijk voor kostenbesparingsplannen hebben uitgesproken, is iets dat Mateschitz dan ook niet kan begrijpen en waarderen.

“Financiële problemen van Formule 1 teams kunnen heel simpel verholpen worden aan de hand van een financiële oplossing”, zegt hij tegen de Duitse media, daarbij stellend dat het vinden van extra sponsoren ‘de enige oplossing is’ voor noodlijdende teams.

“En als het teams niet lukt hun problemen zo op te lossen, dan zijn ze duidelijk niet toegewijd genoeg”, voegt Mateschitz daar aan toe, terwijl hij zegt ook in dat geval nog wel een oplossing te weten: “Er zijn dan vast wel partijen te vinden die zo’n team willen overnemen.”

Toro Rosso
Over het overnemen van teams gesproken: er spelen al een tijdje geruchten dat het uit de Verenigde Arabische Emiraten afkomstige International Petroleum Investment Company – dat middels haar bedrijven een grote sponsorbijdrage levert aan Toro Rosso – een deel van dit team wil overnemen.

Red Bull heeft vooralsnog niet bevestigd dat het team te koop staat, maar in Abu Dhabi reden de Toro Rosso’s voor de gelegenheid rond met een boodschap van IPIC op de zijkanten van hun achtervleugels.

Foto: Mateschitz (rechts) met Red Bull-teambaas Christian Horner.