Red Bull-eigenaar Dietrich Mateschitz denkt dat het in 2014 dominante Mercedes nog altijd de dienst zal uitmaken in 2015: “Als wij het gat kunnen verkleinen, is dat al heel wat.”

Dat verklaart de Oostenrijker althans in gesprek met Autosport. “Mercedes heeft nog steeds een voorsprong op de rest en het ziet er ook niet naar uit dat er iets gaat veranderen aan hun dominantie”, stelt Mateschitz, na afgelopen week de test in Jerez te hebben bijgewoond.

Red Bull was in Jerez overigens het op één na minst productieve team, wat mede veroorzaakt werd door een door motorleverancier Renault al verwacht betrouwbaarheidsprobleem, waardoor het geen al te lange runs kon maken. Behalve dat de betrouwbaarheid te wensen overliet, wisten coureurs Daniel Ricciardo en Daniil Kvyat echter ook geen al te indrukwekkende tijden te klokken, met een twaalfde tijd overall wat de vier testdagen betreft. 

Ondanks dit alles twijfelt Mateschitz er niet aan dat Red Bull toch wel eens een luis in de pels van Mercedes kan worden, mits Renault de betrouwbaarheidsproblemen weet op te lossen en haar in 2014 behoorlijk tekortkomende V6-krachtbron verder nog sterker weet te maken.

“Als Renault het tekort aan paardenkrachten in verhouding tot Mercedes weet terug te brengen tot veertig of vijftig PK, dan denk ik wel dat we in een goede positie zitten om Mercedes toch uit te dagen. Een bijkomende voorwaarde is wel dat we wederom over een goed chassis beschikken, maar ik twijfel er niet aan dat dit het geval is met de RB11. Als we het gat zo alleen maar weten te verkleinen, is dat echter al heel wat”, vindt Mateschitz.

De grote baas van Red Bull benadrukt verder dat hij er alle vertrouwen in heeft dat Red Bulls opleidingsteam Toro Rosso, waarvoor de jonge Nederlander Max Verstappen in 2015 uitkomt, een goed jaar zal hebben: “Toro Rosso heeft twee uitstekende jonge coureurs in dienst en fungeert nog altijd als opleidingsteam voor dit soort jonge talenten, al ben ik het met teambaas Franz Tost eens dat ze in 2015 voor de vijfde plek in het WK moeten gaan.”