Max Verstappen denkt dat Red Bull nog wel kans heeft ‘wat te behalen’ in de volgende races. Maar de beste kans op succes in het najaar, die vervloog volgens de Nederlander zondagnacht in Singapore, in de eerste honderd meters na de start.

Woedend? Nee, dat was Verstappen niet na zijn uitvalbeurt in Singapore, na de startcrash met de Ferrari’s. Natuurlijk, de schuld lag volgens hem duidelijk bij één van de coureurs in het rood, maar zowel direct na afloop – ten overstaan van de tv-camera’s – als enkele uren later, zittend met de Nederlandse pers, overheerste een mix van berusting en teleurstelling.

Verstappen moest na de race langs bij de wedstrijdleiding, die de crash afdeed als race-incident.

Berusting, omdat Verstappen er niets aan kon doen, zoals hij nog maar eens herhaalde. “Of dit een zware klap is? Eigenlijk niet. Ik kan er niets aan doen en heb het hele jaar al veel ongeluk”, zegt de coureur die voor de zevende keer in dertien races de finish niet haalde en inmiddels wel geoefend is in het omgaan met uitvalbeurten, waaronder die waaraan hij niks kan doen.

Niks rondsmijten
Verstappen heeft dus ook niet met dingen lopen smijten, of ergens in een nabije muur een stevige vuist- of voetafdruk achtergelaten zoals je andere sporters wel eens ziet doen. “Zo ben ik niet opgegroeid, dat je tegen dingen aan gaat schoppen. Ik heb dat ook nooit gedaan. Vooral als je er zelf niks aan kan doen is dat ook totaal niet nodig.”

Ridder te voet: Verstappen loopt de paar honderd meter terug naar de pits.

“Kijk, als je voor het WK gaat en je vergooit het zelf in de laatste race is het een andere situatie en ga je misschien met iets gooien om je woede eruit te krijgen, maar dat is niet de situatie waarin ik zit. Ik heb verder ook niks fout gedaan en het is een jaar waarin gewoon alles fout gaat op zondag. Je kan er niks aan veranderen.” Het enige wat hij kan doen: “Het gewoon opnieuw proberen in Maleisië.”

‘Dit was dé kans’
Daar is, over twee weken, de eerste van nog zes resterende races op een reeks circuits die Red Bull volgens Verstappen minder goed liggen dan het Marina Bay Street Circuit waar hij nog snel even verhaal doet. “De volgende banen liggen ons althans niet zo goed als dit circuit. Dit was wel dé kans om een goed resultaat te behalen.”

Dat gezegd hebbende, denkt Verstappen wel dat er nog een paar races zijn waar Red Bull ‘wel kans heeft wat te behalen’. “Het zijn circuits waar het moeilijker wordt de aansluiting te vinden, maar ik denk wel dat we iets dichterbij zijn gekomen. Maleisië zal nu bijvoorbeeld ook beter zijn. Het is niet zo dat we daar dan nu voor de overwinning gaan, maar we zitten dus wel dichterbij.”

Ricciardo
Teamgenoot Daniel Ricciardo zei voor het weekend in Singapore al dat de race aldaar Red Bulls beste, maar niet enige kans zou zijn. Na zijn tweede plek van zondag, denkt hij dat nog altijd. “Ik denk dat we in Maleisië, Japan en Austin om het podium kunnen vechten. Om qua pace mee te doen om de zege, hebben we waarschijnlijk wel gek weer nodig. Ik geloof echter dat we zeker nog één kans krijgen.”