Max Verstappen is er op zijn ’thuisbaan’ niet in geslaagd voor een verrassing te zorgen. Een incident in de eerste bocht met beide Ferrari’s, betekende in feite het einde van zijn podiumaspiraties. Meer dan elfde plaats zat er nadien niet meer in.

Waar tienduizenden Nederlanders naast de baan hopen op een stunt van Verstappen, vervliegt een deel van die hoop al in de eerste bocht. In de krappe La Source-hairpin probeert Verstappen aan de binnenkant Kimi Räikkönen terug te pakken die hem even daarvoor met een betere start passeerde.

Hij krijgt echter niet genoeg ruimte van de Fin, maar die kan ook nergens heen, omdat Vettel hem op zijn beurt weinig ruimte biedt. Verstappen toucheert de Ferrari van Räikkönen licht en verliest daarbij de linkerkant van zijn voorvleugel. Het levert de Nederlander even verderop in Eau Rouge nog een hachelijk moment op, als hij door verminderde downforce de bocht niet haalt en rakelings langs de bandenstapels stuift.

De ongeplande pitstop die volgt, werpt Verstappen terug naar de zeventiende plaats, pal achter mede-crasher Sebastian Vettel. Tegen de tijd dat de race na de megaklapper van Magnussen weer hervat wordt, ligt hij veertiende. Tijdens de stop heeft de Red Bull-crew de medium-compound van Pirelli gemonteerd, waardoor Verstappen in theorie lang door kan rijden.

Formula One World Championship 2016, Round 13, Belgian Grand Prix, Francorchamps, Belgium, Sunday 28 August 2016 - Max Verstappen (NLD) Red Bull Racing RB12 and Kimi Raikkonen (FIN) Ferrari SF16-H battle for position.

Foto: Racepictures

Verstappen vs Räikkönen
Dat hij de race vervolgt op de medium-band, betekent ook dat hij in het nadeel is ten opzichte van Räikkönen op de softs. De Fin is duidelijk sneller, maar zoals zo vaak verdedigt Verstappen met hand en tand en meer, tot grote woede van Räikkönen: “Het enige waar hij op uit is, is mij van de baan rijden!”, foetert hij.

Na zestien van de 44 ronden duikt Verstappen voor de tweede keer naar binnen. Hij rijdt weer naar buiten op de zeventiende plaats, dit keer voorzien van de zachte banden. Daarop weet hij zich op te werken naar de achtste plaats, waar hij dit keer te maken krijgt met Sebastian Vettel. De twee duelleren op het scherp van de snede, waarbij ze elkaar herhaaldelijk voorbij gaan. Uiteindelijk trekt de Ferrari-coureur aan het langste eind. Het is voor Verstappen het signaal om voor de derde en laatste keer binnen te komen om de race op zachte banden uit te rijden.

Ook daarop weet hij zich weer naar voren te werken, maar punten zitten er niet meer in. Max Verstappen wordt elfde in een race waar hij en Nederland veel meer van hadden gehoopt.