Max Verstappen komt dit seizoen voor Van Amersfoort Racing uit in het Europees Formule 3-kampioenschap. De zestienjarige debutant kiest niet zoals verwacht werd voor de Formule Renault, maar stapt meteen een klasse hoger in.

De jonge Verstappen heeft daarbij gekozen voor de ervaring van Van Amersfoort Racing. Verstappen junior treedt daarmee in de voetsporen van vader Jos, die in 1992 met Van Amersfoort Racing furore maakte door het Formule Opel Lotus Benelux kampioenschap op zijn naam te schrijven.

Eind vorig jaar maakte Verstappen de overstap naar autosport door enkele zeer geslaagde tests in de Formule Renault 2.0. Doordat succes werd hij eveneens gevraagd twee dagen in een Formule 3-auto te testen. Om zich klaar te stomen voor een volledig raceseizoen maakte de Limburger zijn debuut in de Florida Winter Series. In die door de Ferrari Driver Academy ondersteunde serie, die is opgezet als leerschool voor aspirant autocoureurs, behaalde Max zijn eerste twee autosportzeges en scoorde hij nog drie podiums.

Formule 3

In een interview met Formule 1 eerder deze winter verklaarde Max Verstappen al de overstap naar de Formule 3 te overwegem. “Een Formule 3-auto ligt me heel goed, daar voel ik me echt in thuis,” legt Max Verstappen uit. “Vandaar de keuze om in de Formule 3 in te stappen. Zo’n auto heeft veel downforce en grip. Je kunt hard door een bocht en daardoor als coureur echt een verschil maken.”

Bij Van Amersfoort Racing krijgt Verstappen de beschikking over een gloednieuwe van Dallara afkomstige F3-auto, die 550 kilogram weegt en wordt aangedreven door een 2-liter Volkswagen motor. “Van Amersfoort Racing is heel gedreven om goede resultaten te boeken. Ze willen graag winnen en dat vind ik belangrijk, want dat is ook mijn doel. Daarnaast probeer ik constant te zijn en zoveel mogelijk te scoren. Om mijn debuutjaar in de autosport bij een Nederlands team te rijden heeft zeker zijn voordelen. Ik kijk ontzettend uit naar komend jaar met Van Amersfoort Racing in de Formule 3. Ik heb er echt zin in om op al die Europese circuits te racen.”

Frits van Amersfoort

Vader Jos is zeer te spreken over Frits van Amersfoort. “Max gaat ontzettend veel leren tijdens zijn debuutjaar in de autosport. Dat we dan bij Van Amersfoort Racing rijden, heeft als voordeel dat alles over de Formule 3-auto tot in detail in de Nederlandse taal kan worden uitgelegd. We werken samen met een goede engineer en dat is in mijn ogen heel belangrijk.”

 Verstappen is realistisch over de doelstellingen: “De Europese Formule 3 is een competitieve klasse met een competitieve auto. Natuurlijk willen we met zijn allen zo goed mogelijk presteren, maar het is voor Max een leerjaar waarin hij foutjes mag en zal gaan maken. Voor Max is dit de ideale eerste stap in de autosport. Van Amersfoort Racing heeft het goed voor elkaar en we zitten hier perfect.”

Ook voor teameigenaar Frits van Amersfoort is het een bijzondere ervaring om nu de zoon van Jos Verstappen te mogen begeleiden. “Het staat me nog als de dag van gisteren bij dat Jos bij ons reed en om dan nu 22 jaar later met zijn zoon Max aan de slag te gaan, is uniek. Historisch gezien een bijzonderheid.” 

Wennen

“Max werpt zijn schaduw vooruit. Hij heeft laten zien over bovenmatig veel talent te beschikken. Zijn resultaten in de karting spreken wat dat betreft voor zich. Maar in de autosport krijg je veel minder tijd op het circuit dan in de karting. Mijn ervaring heeft me geleerd dat veel karters daar in het begin tegenaan lopen en ook Max zal daar aan moeten wennen. Straks moet alles in de twintig minuten van de kwalificatie op zijn plaats vallen. Je hebt dan effectief gezien maar twee à drie rondjes om je snelle tijd neer te zetten. Het racen komt wel goed. Max heeft al verschrikkelijk veel wedstrijden achter zijn kiezen en dat gedeelte is minstens net zo goed ontwikkeld als bij Jos. De grote druk en nadruk zal op de kwalificatie komen te liggen.”

Ook Van Amersfoort kijkt uit naar de samenwerking en het nieuwe seizoen: “Het is voor een raceteam altijd prettig om met een groot talent te gaan rijden. Dat Max al zoveel kampioenschappen op zijn naam heeft geschreven, maakt die uitdaging voor ons als team bijzonder. Het Europees Formule 3-kampioenschap is een topkampioenschap in Europa. Om daarin vooraan te kunnen rijden, zullen we vol aan de bak moeten en daar gaan we ook voor. Dit jaar is er voor het eerst een speciaal klassement voor rookies en dat winnen is volgens mij de perfecte doelstelling voor Max.”