Zelf temperde Max Verstappen na afloop van de race in Rusland al de verwachtingen maar het is duidelijk dat Honda en Red Bull er veel aan gelegen is om in Suzuka goed te presteren. Het raceweekend op de thuisbaan is dé showcase voor het Japanse automerk dat met Verstappen graag wil schitteren.

De beelden in Suzuka zijn elk jaar weer aandoenlijk. De Japanse raceliefhebbers staan bekend om hun originele uitdossingen en intense racebeleving. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat blijven ze zitten. Vorig jaar bijvoorbeeld toen er integraal herhalingen van races uit het verleden werden getoond op de grote schermen. Ook het op- en afbouwen van de paddock kan altijd rekenen op ruime belangstelling van de fans.

Lees ook: Verstappen: ‘Mijn oude schoolschriften staan vol met circuitontwerpen’

Alle reden voor het team om alles op alles te zetten om iets speciaals te laten zien voor ‘eigen publiek’. In Rusland werd er een nieuwe motor in Verstappens RB15 gemonteerd, de Nederlander zelf temperde de verwachtingen van een verse krachtbron. “Verwacht geen wonderen. Ik denk dat je realistisch moet zijn. Red Bull heeft in het hybridetijdperk nog nooit in Japan gewonnen. Ik wil geen valse hoop creëren, dat mensen verwachten dat Suzuka opeens een magisch weekend wordt.”

Foto: Peter van Egmond

Gewonnen heeft Verstappen er inderdaad nog niet, twee keer werd hij 2e en vorig jaar eindigde hij als derde. “Het is niet ons allersterkste circuit, maar we gaan ons best doen om zo goed mogelijk voor de dag komen.” Dat laatste klopt zeker,  in Japan zal Red Bul een nieuw type brandstof van Esso gaan gebruiken. Dit zou voor enige tijdswinst moeten zorgen. Deze werd in Rusland nog niet toegepast en ook de nieuwe motor is op Sotsji niet voluit gebruikt, weten bronnen te melden aan FORMULE 1.

Lees ook: Jos Verstappen waarschuwt Red Bull: ‘We maken ons grote zorgen’

Druk programma: tripjes naar Honda en Tokyo
En de mate van belangstelling zal het komende weekend in ieder geval niet anders zijn. De kaartverkoop voor de Grand Prix verliep meer dan voorspoedig. Of het allemaal te herleiden is naar een Japanse versie van de Verstappen-gekte is niet met 100 procent zekerheid te zeggen maar er zijn flink meer kaarten verkocht dan afgelopen jaren.

Door het verbond van Red Bull en Honda is Max Verstappen gebombardeerd tot raceheld nummer 1 in Japan. Er staat Verstappen een druk programma te wachten: “Maandag kom ik daar aan en hebben we meteen een event voor Honda. Op dinsdag ben ik de hele dag bij de fabriek van Honda, maar ik vind het heel mooi om daarheen te gaan en alles te kunnen zien. Verder heb ik op woensdag in Tokio nog een Red Bull-evenement. Donderdagmorgen pak ik dan de trein naar het circuit”, vertelt op zijn website.

Verstappen tijdens een showrun eerder dit jaar in Tokio. Foto: Red Bull