Waarschuwende woorden van Jos Verstappen aan het adres van Red Bull: “We maken ons grote zorgen”, zegt de vader van Max Verstappen over de situatie waar het team in zit, en het perspectief voor 2020. Van ‘het materiaal is niet goed genoeg’ tot ‘als er niks verandert, wordt volgend jaar ook een verloren jaar’.

‘We’: hij bedoelt het niet als koninklijk meervoud, want Verstappen senior spreekt natuurlijk ook namens zijn maandag jarige zoon Max, inmiddels 22, en diens manager Raymond Vermeulen. Samen vormen ze de drie-eenheid die de beslissingen maakt als het op de carrière van Verstappen junior aankomt.

Max Verstappen, toptalent in zijn vijfde Formule 1-seizoen, maakt bij Red Bull een jaar door dat onder de noemer ‘hetzelfde liedje’ geschaard kan worden. Er zijn races gewonnen, ja, maar van serieus meedoen om de titel is geen sprake en Red Bull lijkt na de zomerstop eerder af dan aan te haken bij rivalen Mercedes en Ferrari.

En dat terwijl, zo vraagt Ziggo Sports Peptalk-presentator Jack van Gelder, het toch ‘niet te lang moet duren’ voor Max Verstappen echt voor de wereldtitel kan gaan? Het antwoord van vader Jos laat aan duidelijkheid niet te wensen over: “Nee, dat vinden wij ook. We zouden dichterbij moeten zitten, maar het is moeilijker dan we denken.”

Lees ook: Verstappen valt net buiten podium: ‘Vierde was het best mogelijke resultaat’

Jos Verstappen ziet dat Red Bulls RB15 nog niet goed genoeg is. Foto: Motorsport Images.

Het frustreert, erkent Verstappen senior desgevraagd, “enorm” dat Red Bull dit jaar zeker sinds de zomerstop geen stappen lijkt te zetten. “Voor de zomerstop ging het de laatste wedstrijden eigenlijk enorm goed. Na de zomerstop zijn we een beetje blijven stilstaan, waar de anderen echt wel progressie gemaakt hebben.”

‘Materiaal is niet goed genoeg’
Zijn zoon is ‘afhankelijk van het team’, maar zowel ‘op de auto als motor blijven we een beetje achter’, constateert vader Verstappen. “Die combinatie, daar moet harder aan gewerkt worden als wij volgend jaar om het wereldkampioenschap willen meedoen.” Want ‘het materiaal is op dit moment niet goed genoeg’.

Dat er geen indicatie is dát er binnenkort of over de winter een grote stap wordt gezet, stelt weinig gerust. “Daar maken we ons enorm zorgen over”, draait Jos Verstappen, die voor de rest van 2019 evenmin wonderen verwacht, daar niet omheen. “Binnenkort zullen we ook wel weer met het team gaan praten. Kijken wat we kunnen doen.”

Of hij er niet moedeloos van wordt, is de vraag vanuit de Ziggo Sport-studio. “Ja, zeker”, is de duidelijke respons, met Verstappen die er niet aan twijfelt dat zijn zoon met de juiste auto kampioen kan worden. “Nu zijn we al een paar jaar bezig bij Red Bull en het ziet er niet naar uit dat we volgend jaar om de titel mee kunnen doen”, erkent hij.

Lees ook: Verstappen buiten top-3 in kwalificatie: ‘Ferrari was ineens een seconde sneller’

Jos Verstappens boodschap aan teambaas Christian Horner: Red Bull moet dingen veranderen. Foto: Red Bull.

‘Red Bull moet dingen veranderen’
Hij herhaalt daarbij nog maar eens: Red Bull moet aan de slag én er moeten dingen veranderen bij het team. Want: “We hebben het hele jaar gehad om dit gat te dichten, maar zijn in de basis niet dichterbij gekomen. Waarom zouden we dan volgend jaar wel ineens het gat dichten?” Nogmaals: “Daar maak ik me echt zorgen over.”

Uiteindelijk is zijn zoon, hoe goed ook, namelijk afhankelijk van het materiaal en dus van het team. Jos merkt echter dat de frustratie ook bij Max toeneemt. “Hij doet er alles aan. Het ligt absoluut niet aan Max, en dat maakt het ook moeilijker.”

Jos en Max Verstappen. Foto: Motorsport Images.