Max Verstappen reed in de kwalificatie in Sotsji naar de vierde plek. “Het was een goed rondje”, zo constateerde hij. Hij start de race echter als negende, door een gridstraf van vijf plaatsen. Waar de Red Bull vrijdag nog leek te kunnen wedijveren met Ferrari en Mercedes, was daar in de kwalificatie weinig van terug te zien. “Ferrari schroeft de motor gewoon flink open.”

Lees ook: Leclerc grijpt in Rusland vierde pole op rij

Waar Verstappen gisteren nog drie tienden sneller was dan Ferrari, waren de Italianen vandaag juist de snellere. “Gisteren op rechte stuk waren we net zo snel als Ferrari, vandaag komen we een seconde tekort”, constateert Verstappen in gesprek met de media, waaronder FORMULE 1. Om daar snel aan toe te voegen: “Wij hebben wel een tiende goed gemaakt.”

Hoe komt het dat Ferrari ineens toch een stuk sneller is? “Gisteren zaten we er drie tienden voor, vandaag verliezen we een seconde. Dus eigenlijk komen we dan zes tienden tekort”, rekent Verstappen uit.

We hebben het dit seizoen vaker gezien: Ferrari dat op de zaterdag ineens een extra stap maakt. “Ferrari schroeft de motor open en gaat meteen hard. Je zag het in de derde vrije training al.” De snelheid zit dan ook puur in het vermogen, meent Verstappen. “Ferrari heeft het hele jaar al een sterke motor en nu hebben ze het chassis ook beter voor elkaar. Ik zeg niet dat ze nu ook het beste chassis hebben, absoluut niet. Ze hebben het in het begin slecht gedaan, maar nu hebben ze de auto redelijk voor elkaar en dan heb je dus die seconde voorsprong.”

(Tekst gaat door onder de afbeelding)

Foto: Motorsport Images

Nieuwe orde?
Nu Ferrari na de zomerstop duidelijk het te kloppen team is, wordt al gesproken van een nieuwe orde. “Ja, je kan spreken van een nieuwe orde. Maar vlak Mercedes niet uit, die kunnen altijd sterk voor de dag komen”, meent Verstappen. Voor het kampioenschap zal het niet meer uitmaken, constateert hij. “Volgens mij heeft Hamilton genoeg voorsprong, maar hij voelt nu hoe het is als je tekort komt.”

Doordat de regels voor 2020 nauwelijks wijzigen kunnen de verhoudingen van dit jaar wel eens de basis zijn voor volgend jaar. Zien we Red Bull volgend jaar terug in die nieuwe orde? “Dat zien we dan wel. Voor nu kunnen we elk weekend nog een mooi resultaat behalen. We moeten het race voor race bekijken.”

De eerste race wordt uiteraard morgen al verreden. Vanaf een negende startplek ziet Verstappen kansen, maar meer dan een vierde of vijfde plek ziet hij niet gebeuren. “Meer dan dat kan alleen met veel geluk of een safety car.” Dan dient hij wel een inhaalrace te rijden, zoals hij vorig jaar deed. “Nu zit alles iets dichter bij elkaar, dus dat is iets moeilijker inhalen. Aan andere kant, de snelheid zit erin.”

Foto: Motorsport Images