McLarens racing director Eric Boullier denkt dat Fernando Alonso er verstandig aan zou doen zijn contract met het team te verlengen en ook na 2017 te blijven.

Alonso keerde in 2015 terug bij McLaren en staat nog tot en met 2017 onder contract bij de formatie uit Woking. In interview met Autosport raadt McLaren-topman Boullier de tweevoudig wereldkampioen – ondanks de in sportief opzicht tegenvallende hereniging in 2015 – echter openlijk aan zijn contract te verlengen.

“In de autosport is het onmogelijk om van te voren te zeggen dat je over drie jaar kampioen wordt”, weet Boullier. “Wie dat soort dingen roept, zal zijn ongelijk bevestigd krijgen. Maar”, zo vervolgt hij: “Wat je wel kan stellen, is dat je binnen drie tot en met vijf jaar kampioen wordt”, zo stelt de Fransman.

Formula One World Championship 2015, Round 15, Russian Grand Prix, Sochi, Russia, Friday 9 October 2015 - L to R): Fernando Alonso (ESP) McLaren with Eric Boullier (FRA) McLaren Racing Director.

Fernando Alonso en Eric Boullier.

Om die reden roept Boullier Alonso dan ook op zijn contract te verlengen. “Het zou niet verstandig van hem zijn om na drie jaar al te stoppen.” Denken in een tijdsbestek van drie tot en met vijf jaar als raamwerk om de gestelde doelen in te behalen, is volgens de McLaren-topman zoals gezegd immers een stuk realistischer dan met een periode van drie jaar als tijdsbestek werken.

Wat Alonso moet overtuigen – en dat geldt trouwens ook voor zijn teamgenoot Jenson Button – is de grote mate waarin McLaren de coureurs bij het team betrekt en de bijbehorende transparantie. “Zo kunnen ze zelf zien wanneer we onze doelen zullen bereiken. De vraag of ze moeten blijven of niet, wordt daardoor veel meer een open discussie.”

Supertanker
Dat het beter zal gaan met McLaren, betwijfelt Boullier niet. “Formule 1-teams zijn als supertankers: als je stuurt, gebeurt er eerst niks, maar daarna beginnen ze stukje bij beetje sneller en sneller te draaien. Toen ik net bij dit team kwam, gebeurde er niks, maar nu wel. McLaren gaat, steeds sneller, de goede kant op.”