McLaren had vrijdag haar tot op heden meest productieve testdag van 2015, maar ligt nog altijd ver achter op schema en dus bestaat de vrees dat de seizoensopener in Australië te vroeg komt.

Fernando Alonso kwam op vrijdag tot 59 rondjes in de McLaren MP4-30. Meer dan de auto op elke voorgaande testdag in staat bleek, al bleef de Spanjaard door twijfels om de betrouwbaarheid van de Honda-motor beperkt tot relatief korte runs.

In gesprek met de pers geeft McLaren’s racing director Eric Boullier toe dat het team uit Woking ondanks de opsteker van vrijdag pas de helft van haar wintertestprogramma heeft kunnen afwerken, wat betekent dat de voorbereidingen op de seizoensopener in gevaar zijn gekomen.

Als het vanaf nu perfect gaat is er volgens Boullier niks verloren en kan McLaren nog een inhaalslag maken, maar Alonso is minder positief: “Als het seizoen pas in juni of juli zou beginnen, zou dat ideaal zijn. Dan zouden we er helemaal klaar voor zijn, maar helaas voor ons staat de seizoensopener voor half maart op de kalender en dus komt de race in Melbourne misschien te vroeg voor ons.”

“Waar ik niet aan twijfel, is dat we zo goed voorbereid zullen zijn als de situatie toestaat. Maar met nog maar zes testdagen te gaan, is het nu toch echt tijd voor ons om de problemen achter ons te laten en het een stuk beter te gaan doen, zodat we kunnen beginnen onze auto echt te leren kennen.”

Alonso benadrukt echter nog wel tevreden te zijn met de vooruitgang die op vrijdag is geboekt: “Het ging eindelijk de goede kant op. We hebben de hele dag kunnen rijden, veel checks kunnen uitvoeren en beginnen zelfs wat van het potentieel van onze auto te zien.”

“We rijden nog altijd met de handrem erop, maar de auto voelde een stuk beter aan dan in Jerez en we leren enorm veel van elke ronde die we afleggen. Hoewel er nog een lange weg te gaan is, ben ik wel gelukkig met de progressie die we maken.”

Honda
Hoewel de Honda-motor vooralsnog de reden is geweest voor het merendeel van McLarens problemen, is juist Honda’s motorsportchef Yasuhisa Arai het meest optimistisch gestemd. “Er is geen reden om aan te nemen dat we straks in Australië niet goed voorbereid aan de start verschijnen”, stelt hij. “Iedereen weet dat we achterliggen op schema, maar er zijn nog meer testdagen te gaan”, zo maant de Japanner tot kalmte.