McLaren kan wel eens een financiële knauw oplopen als het niet snel beter gaat presteren. Dat erkent Eric Boullier, de sporting director van het team dat het risico loopt er ‘financieel op achteruit te gaan’.

McLaren heeft sinds 2012 geen race meer gewonnen en had het moeilijk in 2013 en 2014, maar zelfs daarbij vergeleken steken de prestaties in 2015 ondanks de aanwezigheid van kampioenen als Fernando Alonso en Jenson Button schril af.

De formatie uit Woking zit in het eerste jaar van haar hernieuwde samenwerking met motorleverancier Honda, maar de V6 krachtbron van de Japanse autofabrikant komt motorvermogen te kort en McLaren en Honda worden bovendien geplaagd door betrouwbaarheidsproblemen.

McLaren heeft dit jaar pas zeventien punten gescoord en staat negende in het WK. Als het ook op die plek finisht, gaat McLaren er qua prijzengeld flink op achteruit. In gesprek met Motorsport-Total draait Boullier er daarom niet omheen dat het gebrek aan succes financieel pijn kan gaan doen.

“Als we niet minstens als vijfde bij de constructeurs finishen, zoals vorig jaar, gaan we er financieel op achteruit”, zegt Boullier tegen de Duitse publicatie, waarbij hij eraan toevoegt dat dit zeker het geval zal zijn als McLaren ook nog eens geen nieuwe sponsoren weet te vinden.

Ten overstaan van Autosport moet Boullier verder erkennen dat het moeilijker wordt om sponsoren te strikken naarmate succes langer uitblijft en McLaren niet kan aantonen dat het zich als team ‘op de weg naar boven bevindt’.

Ook de zakelijke activiteiten van McLaren – zoals haar auto-afdeling – kunnen daarbij hinder ondervinden van de tegenvallende resultaten, weet Boullier: “Want onze sportieve prestaties drijven onze business aan.”

Sponsoring
Hoewel het imago van McLaren als topteam en hightech merk volgens Boullier nog niet is aangetast, meldt The Telegraph dat twee van haar sponsors er eigenlijk genoeg van hebben: Johnnie Walker en Santander twijfelen volgens de krant over het doorgaan met het sponsoren van McLaren.

McLaren zit ook al sinds eind 2013 zonder titelsponsor. Vodafone vertrok toen en een vervanger is nog niet gevonden, al zou Honda wel het één en ander bijdragen aan het budget van het team en betaalt het volgens The Telegraph mee aan de salarissen van de coureurs.

Volgens McLaren is de relatie met Honda ondanks alle problemen en het uitblijven van verbetering nog altijd prima, maar achter de schermen zou McLaren wel om het ontslag van Honda’s motorsportchef Yasuhisa Arai hebben gevraagd. De Japanner is vooralsnog echter nog gewoon in functie.