In twee trainingen met twee auto’s in de toptien? McLaren tekent ervoor, ook al realiseert het team zich dat de regen mogelijk voor een vertekend beeld zorgde.

Yusuke Hasegawa, motorchef van McLarens motorpartner Honda, geeft namelijk toe dat het niet mogelijk was ‘vast te stellen hoeveel performance de auto nou echt heeft’. Wat McLaren-teambaas Eric Boullier echter tevreden stemt, is dat McLaren heeft laten zien ‘goed om te gaan met lastige omstandigheden’: “Daar zijn deze posities bewijs van.”

“Dit was zo’n dag waarop een fout snel gemaakt is en je voor je het weet de mogelijkheid verspeelt om kilometers te maken, maar bij ons was het tegendeel het geval: we hebben veel data verzameld en een goed idee gekregen van het werk dat we de rest van het weekend moeten doen.”

“Het was dus een hoopgevende dag. Er is natuurlijk nog veel te doen, maar we hebben zowel qua betrouwbaarheid als performance laten zien echte vooruitgang te hebben geboekt”, durft Boullier na twee deels verregende trainingen wel aan, waarbij hij erop vertrouwt dat McLaren dit weekend ‘het maximale’ uit haar mogelijkheden kan halen.

www.sutton-images.com Fernando Alonso (ESP) McLaren MP4-31 at Formula One World Championship, Rd1, Australian Grand Prix, Practice, Albert Park, Melbourne, Australia, Friday 18 March 2016.

McLaren heeft volgens Alonso het grootste deel van haar programma kunnen afwerken.

Alonso & Button
Fernando Alonso noemt het verloop van de openingsdag – en zijn zevende en zesde tijd – ondertussen ‘een prettige verrassing’. “We hebben ons testprogramma verder ook grotendeels kunnen afwerken. Door de regen waren er uiteraard wat dingen waar we niet aan toe kwamen, maar hopelijk is het morgen droog en lukt het dan.”

Een ander belangrijk punt voor de zaterdag, waarop voor het eerst een ‘eliminatiekwalificatie’ wordt gehouden, is om alles operationeel goed te laten verlopen, weet Alonso. “Het is een nieuw systeem dus er zullen teams zijn die fouten maken. Hopelijk hoort McLaren daar niet bij.”

Teamgenoot Jenson Buttons, vandaag achtereenvolgens als achtste en zevende geklasseerd, noemt het wegens de weersomstandigheden een lastige dag. “Dat gezegd hebbende, hebben we er het beste van gemaakt”, meent hij. Net als Alonso kaart Button de uitdagingen van het nieuwe kwalificatiesysteem aan: “Maar ik denk dat we goed voorbereid zijn”, zo heeft hij vertrouwen in een goede afloop.