“We hadden eigenlijk niet eens mee hoeven doen.” Met die woorden illustreert Jenson Button treffend dat de kwalificatie voor de Grand Prix van België een nutteloze exercitie was voor McLaren en Honda.

Button en teamgenoot Fernando Alonso wisten bij voorbaat al dat ze de race van zondag als laatste en voorlaatste moeten beginnen, want door maar liefst twee motorwissels per persoon heeft het McLaren-duo een ongetwijfeld recordaantal van 105 gridplaatsen straf gekregen.

In de kwalificatie zelf kwam McLaren ook niet in het stuk voor, met Button op P17 en Alonso op de achttiende stek met alleen de Manors achter zich. “We hebben onze uiterste best gedaan, maar we hadden eigenlijk niet eens mee hoeven doen”, luidt de gelaten reactie van Button tegenover de BBC.

Ongeacht dat een plek op de laatste startrij al bij voorbaat een zekerheidje was, is Button los daarvan wel te spreken over zijn snelste rondje in Q1: “Ik had het gevoel dat het net zo’n goed rondje was als toen ik hier in 2012 pole haalde, maar ja, dan zie je waar je staat…”

Button, voor wie zijn pole op Spa uit 2012 overigens ook zijn laatste was, draait er verder niet omheen dat de kwalificatie ‘verbijsterend en teleurstellend’ was. Teamgenoot Fernando Alonso staat ook niet bepaald te juichen: “Maar we wisten al dat dit ons slechtste circuit zou zijn”, vertelt hij.

“We staan verder waar we staan. We gaan zondag proberen de race uit te rijden en zoveel mogelijk goeds proberen te leren van dit weekend. We kunnen in de Grand Prix ook wel gewoon het één en ander uitproberen, want er is voor ons toch bijna niemand om mee te vechten.”

Ondanks dat McLaren de wedstrijd op Spa-Francorchamps als een veredelde testsessie beschouwt, sluit Alonso een meevaller op zondag niet uit. “We moeten risico’s nemen. Het kan hier immers zomaar regenen of er kan iets raars gebeuren. En we hebben toch niks te verliezen.”