McLaren-teambaas Eric Boullier zegt dat het team voor september een beslissing neemt met welke motoren het in 2018 rijdt. Het team kent tot zo ver een teleurstellend seizoen met de Honda-motoren, maar een opleving in de Grand Prix van Hongarije geeft hoop dat het tij aan het keren is. 

Terwijl het team zijn opties naloopt, vraagt Honda om duidelijkheid. De Japanse motorleverancier wil ook volgend jaar zijn stempel kunnen drukken op de Formule 1, maar zonder klantenteam gaat dat lastig. McLaren zit ondertussen in dubio, want de enige ander optie lijkt Renault te zijn. En die maakten vorige week bekend dat zij, naast hun eigen team, maximaal twee andere teams van motoren wil voorzien. En deze plekken zijn momenteel al bezet door Toro Rosso en Red Bull.

Boullier zet de deadline in september. “Ik denk dat je op technisch vlak een motorwissel kan uitvoeren in twaalf weken”, zegt hij tegen Autosport. “Dan hebben we nog drie maanden voor het nieuwe seizoen begint. September is dan de uiterlijke datum, om de nieuwe motor goed te kunnen integreren in het ontwerp.”

Honda laat weten dat het graag door wil met McLaren. “Ik ben blij met de vooruitgang die we de afgelopen races geboekt hebben. Ik heb geen twijfel over de relatie tussen McLaren en Honda, we kunnen hier samen weer bovenop komen”, zegt Honda-topman Yusuke Hasegawa.

Die vooruitgang is te zien in de punten die McLaren afgelopen weekend in Hongarije mee wist te nemen. Beide coureurs reden hun beste race van het seizoen, wat resulteerde in een zesde plek voor Fernando Alonso en een tiende plek voor Stoffel Vandoorne. Waardoor het team ineens negen punten bij het totaal kan optellen en een sprong van de tiende naar de negende plaats in de constructeurstitel maakt.