Volgens McLaren-teambaas Martin Whitmarsh gaat de keuze van zijn team om in 2014 voor de rookie Kevin Magnussen als coureur te gaan, zich absoluut uitbetalen.

In interview met The Independent geeft Whitmarsh toe dat er ‘een risico kleeft’ aan McLarens keuze om voor Kevin Magnussen te gaan, de uit de eigen opleiding afkomstige Formule Renault 3.5-kampioen van 2013 die tot op heden slechts drie testdagen – en een totaal van 191 rondjes – in een Formule 1-auto achter de rug heeft.

“Maar we zouden niet voor Kevin gekozen hebben, als we niet zouden denken dat het zich zou uitbetalen”, zo benadrukt Whitmarsh, die de 21-jarige coureur heel hoog aanslaat: “Hij is altijd al enorm snel geweest, maar heeft afgelopen seizoen ook geleerd hoe je een kampioenschap moet winnen: door regelmatig te presteren en slim te rijden.”

“Kevin heeft enorm veel indruk op ons gemaakt in 2013”, vervolgt Whitmarsh, die daarvoor specifiek naar Magnussens testdag voor McLaren in Silverstone verwijst: “Hij heeft die hele dag geen enkele fout gemaakt en gaf bovendien geweldige feedback aan het team. Toen ik hoorde hoe gedetailleerd, duidelijk en zelfverzekerd hij in zijn feedback was, realiseerde ik me pas echt hoe speciaal hij is.”

Ondanks Whitmarsh’ vertrouwen in Magnussen, denkt hij dat de jonge Deen een moeilijker debuutseizoen tegemoet gaat dan McLarens vorige debutant Lewis Hamilton. “Lewis had voordat hij zijn eerste Grand Prix reed immers veel meer getest. Het was dus makkelijker voor hem, maar ja, tegenwoordig is het door het testverbod niet meer mogelijk een coureur op die manier klaar te stomen.”

Begeleiding
Volgens McLarens managing director Jonathan Neale heeft het team met Hamilton in 2007 echter laten zien dat het een debutant goed kan ‘brengen’, hetgeen nu ook mogelijk moet zijn met Magnussen.

“De sprong maken van een opstapklasse naar de Formule 1 is voor niemand makkelijk, maar het is aan ons om Kevin te beschermen tegen alles wat er bij komt kijken. Met Lewis ging het echter allemaal goed qua begeleiding en dat zal nu met Kevin niet anders zijn”, zo toont Neale zich tegenover Autosport zeker van zijn zaak.