Nyck de Vries zorgde onlangs met zijn uitspraak bij Ziggo Sport dat hij volgend jaar ‘Formule 1 voor McLaren rijdt als hij dit jaar de titel verovert in de Formule 2’ voor de nodige deining. Zak Brown, topman van de Britse renstal in verval, verklaarde in Bahrein dat geen enkele coureur zo’n garantie heeft.

In het rennerskwartier was het de afgelopen dagen weliswaar geen heel groot thema, maar er werd wel degelijk over gesproken. De Vries’ bekentenis bij Ziggo Sport over 2019 verleidde Brown tot een (voorspelbare) reactie. Maar hoe zit het nou precies? Staat hij nog achter zijn bewering? Heeft hij zijn mond voorbij gepraat? “Helaas mag ik er verder niet meer op ingaan”, zei de Friese coureur in Bahrein. “Maar ik zit er goed in. Dat is alles wat ik kan zeggen. Verder hoef je er ook niets meer over te vragen, want ik kan er niet op antwoorden.” Hij zou wel willen, maar mag dus niet. Orders van McLaren, de renstal waar hij al jarenlang in het talentenprogramma zit.

Het eerste raceweekend leverde De Vries op het Bahrain International Circuit een zesde en vijfde plaats op. Het had beter gekund, meende hij na de sprintrace van zondagmiddag. “Ik ben zeker niet tevreden. We gaan hier naartoe om te winnen en voor het kampioenschap te strijden. Gisteren heb ik het zelf beetje laten liggen, omdat ik te conservatief reed en met ‘veel te veel banden’ eindigde. De timing was gewoon niet goed”, concludeerde De Vries (23).

Een etmaal later nam hij in de sprintrace de leiding, maar moest hij door ‘oudere banden’ dan die van de concurrentie noodgedwongen een pitstop maken. Dat kostte hem de overwinning. “We hebben desondanks maximale punten gepakt”, stelde hij. “Vandaag ben ik buiten de teleurstelling om toch nog redelijk tevreden, maar zaterdag had er veel meer ingezeten.”
Over drie weken volgt deel II van het Formule 2-seizoen in Bakoe.