McLaren maakt zich op voor een zwaar weekend in Monza. Het wordt voor het team uit Woking een geval van het beste ervan maken, in afwachting van de race in Singapore, wat een keerpunt moet zijn.

Voor de Formule 1 Europa achter zich laat en om te beginnen naar Singapore afreist voor de race op het bochtige Marina Bay stratencircuit, waar McLaren veel van verwacht, rest eerst nog de race op het snelle Monza. Op het Italiaanse circuit draait het om topsnelheid en het rijden met weinig downforce, wat volgens Yasuhisa Arai, de topman van McLarens motorleverancier Honda, nou net de zwakke plekken van McLaren – Honda zijn.

“Monza is daarmee de tweede baan op rij waar ons totaalpakket helaas niet goed geschikt voor is”, zo draait Arai er niet omheen. “Er wacht ons komend weekend dus een flinke uitdaging”, erkent de Japanner, wiens lezing wordt onderschreven door McLarens sporting director Eric Boullier: “Het zal een moeilijke race voor ons worden en we moeten maar gewoon proberen er zoveel mogelijk van te leren voor Singapore en daarna.”

“Met ingang van de race in Singapore, hopen we namelijk meer pace te hebben er beter bij te zitten”, benadrukt Boullier nog maar eens, terwijl ook coureur Fernando Alonso de Grand Prix op Monza in essentie afdoet als een test: “We moeten onze verwachtingen temperen. Het wordt een zwaar weekend en de beste manier om er zoveel mogelijk uit te halen is door zoveel mogelijk bij te leren over onze auto.”

Hoewel ook teamgenoot Jenson Button niet veel verwacht van de race in Italië, benadrukt de Brit wel dat het belangrijk wordt het goed te doen in de kwalificatie. “Want dan maken we in ieder geval nog kans om ons op zondag in enige gevechten te mengen”, vertelt de coureur die er ‘gewoon het beste van wil maken voordat we aan de overzeese Grands Prix beginnen op circuits die ons beter zouden moeten liggen’.