Het snelle Sochi Autodrom ligt McLaren niet, dus dat Jenson Button Q2 wist te halen, is een opsteker. Fernando Alonso bleef in Q1 hangen, maar zit daar niet echt mee aangezien hij toch een gridstraf heeft.

“Het is mooi om op basis van ons eigen tempo door te gaan naar Q2, in plaats van te profiteren van problemen bij anderen”, vertelt Button aan de BBC. “Ik was veertiende in Q1 en daarna dertiende in Q3, dus dat is waar we zo ongeveer staan en dat is niet slecht”, oordeelt de Brit.

Ondanks een kwalificatie die ‘niet verkeerd’ was, voorspelt Button dat de race lastig wordt voor McLaren. “Want dit blijft één van de lastigere banen voor ons, omdat ERS hier erg belangrijk is”, verwijst hij naar het Energy Recovery System van zijn Honda-motor, dat een kortere elektrische boost geeft dan het systeem van de andere motorleveranciers. Een bijkomend probleem, is dat de Honda-motor door de ERS-problemen ook vrij dorstig is: “Dus we zullen zondag erg rekening moeten houden met het brandstofgebruik. De race wordt dus eigenlijk weer een test voor ons.”

Alonso
Teamgenoot Fernando Alonso strandde zoals gezegd in Q1, op P16. “Ik ben niet echt teleurgesteld”, meldt hij echter tegenover de BBC. “We wisten immers al dat het een moeilijk verhaal voor ons zou worden. Om Q2 net wel of net niet te halen, maakte voor mij persoonlijk verder ook niet uit, want ik moet nog een gridstraf inlossen”, vertelt de coureur die daardoor als negentiende van start dient te gaan.

Wat de Spanjaard op het moment belangrijker vindt, is dat zijn goede vriend en landgenoot Carlos Sainz niks heeft overgehouden aan zijn forse crash in VT3. “Hij wil vanavond zelfs gewoon met ons mee eten, dus we zullen een stoel voor hem klaar zetten”, zegt hij over de coureur die ondanks die uitnodiging toch uit voorzorg een nachtje in het ziekenhuis moet doorbrengen.