Racen in de Japanse Super Formula is een goede manier voor McLaren-testrijder Stoffel Vandoorne om zich verder voor te bereiden op de Formule 1. Dat meent McLaren-teambaas Eric Boullier.

Vandoorne, de GP2-kampioen van 2015, kan niet op een racezitje in de Formule 1 rekenen voor 2016, waardoor hij op nog een seizoen in een opstapklasse is aangewezen. De Japanse Super Formula is daarbij een prima leerschool voor de Vlaming, stelt Boullier ten overstaan van Autosport.

“Ik zou graag zien dat Stoffel in 2016 als derde rijder voor ons aan de slag gaat en daarnaast in de Super Formula racet”, verklaart Boullier. Volgens de Fransman kleven er twee belangrijke pluspunten aan racen in de hoogste Japanse formuleklasse: “Het zijn auto’s met veel grip, wat een goede voorbereiding vormt op racen in de Formule 1. Daarnaast is het een klasse waarin hij zowel sneller als fitter kan worden als coureur.”

Volgens Boullier is de combinatie van een rol als derde rijder met racen in de Super Formula het beste alternatief voor Vandoorne, die eind november een test in de Super Formula afwerkte. “Hij had helaas last van enkele motorproblemen, maar het was verder een goede test. Dat ondanks dat hij amper onder droge omstandigheden snelle ronden heeft kunnen rijden en dus geen representatieve tijd op de klokken kreeg. Op een natte baan was hij echter net zo rap als de mannen vooraan.”