Jenson Button en Lewis Hamilton gaan er vanuit dat ze in Japan hun mannetje kunnen staan en het in hun McLarens kunnen opnemen tegen hun rivalen van Red Bull Racing.

Voor Button, die statistisch gezien de enige coureur is die Sebastian Vettel nog van prolongatie van zijn wereldtitel af kan houden, is de Grand Prix van Japan een bijzondere: “Ik zie Japan als mijn tweede thuis. Het land heeft een plaats in mijn hart, dus het gaat uiteraard speciaal en emotioneel voor me zijn om er te racen, zeker gezien de kernramp die er afgelopen maart heeft plaatgevonden.”

De Engelsman, die een Japanse vriendin heeft en jaren voor Honda heeft geracet, is er trots op dat de Formule 1 Japan volgend weekend aandoet en zo in de spotlight zet: “Japan is zich aan het heropbouwen en ik ben me er van bewust dat een sportevenemt daarbij kan helpen door de mensen hoop te geven en ze tegelijkertijd het gevoel te geven dat alles weer normaal is”, zegt hij.

Wat de race zelf betreft is Button daarnaast overigens vol vertrouwen. “We hebben de laatste paar Grands Prix laten zien dat we erg snel zijn en de meest naaste belager zijn van het team van Red Bull. Hoewel zij op papier in het voordeel zijn omdat hun auto goed bij Suzuka past, denk ik toch niet dat wij onderschat moeten worden.”

“We hebben op Spa immers laten zien dat onze auto het erg goed doet in de snelle bochten, terwijl we ook veel topsnelheid hebben”, legt Button uit. “Als je daar nog bij optelt dat we speciaal voor de kwalificatie een achtervleugel hebben die een stuk efficiënter is, dan kunnen we met een positief gevoel richting Suzuka gaan.”

De altijd strijdlustige Hamilton is er eveneens van overtuigd dat McLaren een kans heeft om de Grote Prijs van Japan naar zich toe te trekken: “We weten dat Red Bull er sterk zal zijn, maar ook wij hebben een snelle auto en verkeren in goede doen”, echoot hij de woorden van zijn teamgenoot.

“Suzuka is bovendien een circuit dat goed bij mijn rijstijl past”, vindt Hamilton. “Het is een baan waarop je erg aanvallend moet rijden om een goede rondetijd neer te zetten. Je moet er op de limiet zitten en foutloos blijven, want anders ben je gezien, maar dat is ook waarom ik zo van Suzuka kan genieten.”

“Dat het weer er zo onvoorspelbaar is, maakt mij verder niet uit”, nader Hamilton het einde van zijn vooruitblik. “Het kan in Japan rond deze tijd van het jaar zowel heerlijk zonnig als heel koud en regenachtig zijn, maar zolang ik gewoon voluit kan racen, vind ik alles best”, besluit hij.