In de zoektocht naar een vervanger voor Brendon Hartley zijn Red Bull en Toro Rosso bij McLaren-junior Lando Norris uitgekomen, maar ze hebben nul op het rekest gekregen van het Britse team.

Dat meldt de BBC, al heeft Toro Rosso niet willen reageren op de berichtgeving van de Britse omroep dat het Norris voor 2018 en daarna zou hebben willen strikken. Een McLaren-woordvoerder gaat niet specifiek op de claim in, maar stelt het ‘niet verrassend’ te vinden dat andere teams achter McLarens coureurs aan zitten: “Zij vinden onze jongens blijkbaar net zo getalenteerd als wij.”

Hartley’s positie bij Toro Rosso staat al geruime tijd onder druk.

Hoewel vermoedelijk niet kwaad bedoeld, zal die opmerking als zout in de wond aanvoelen bij Red Bull, aangezien Toro Rosso het opleidingsteam voor de talenten van de energiedrankfabrikant hoort te zijn. Binnen het Red Bull Junior Team staat echter nog niemand klaar om door te stromen naar de Formule 1. Het zou niet uit te sluiten zijn dat Red Bull McLaren nogmaals benadert voor Norris.

Norris & McLaren
Norris, 18, gaat aan kop in de Formule 2 en heeft al een paar keer voor McLaren getest. De Brit streeft uiteraard naar een Formule 1-zitje, maar heeft steevast aangegeven niet overhaast in te willen stappen in de koningsklasse. Hij heeft eerder zelfs gezegd dat een uitstapje naar de Japanse Super Formula een optie voor de toekomst zou zijn, mocht McLaren hem niet gereed vinden voor 2019.

Norris heeft in 2017 en 2018 al getest voor McLaren.

McLaren wil volgend jaar immers graag verder met Fernando Alonso, wiens overeenkomst eind dit jaar afloopt. Zijn teamgenoot Stoffel Vandoorne staat wel langer onder contract, maar de BBC meldt dat er toch ‘een hele reële kans is’ dat Norris in 2019 naast Alonso zit. Vandoorne heeft het immers lastig dit jaar, al krijgt hij ‘nog meer tijd dit seizoen om zichzelf te bewijzen’.

‘Laat het aan mijn management’
Gezien Norris’ uitspraken en McLarens geduld met Vandoorne lijkt het er niet op dat het Red Bull-aanbod door Norris gebruikt kan worden om snel promotie af te dwingen binnen McLaren. 2019 kan echter wel eens een ander verhaal zijn: op basis van bronnen bekend met de situatie meldt de BBC dat Norris McLaren kan verlaten indien het team hem niet uiterlijk in oktober een racezitje biedt voor 2019.

Norris vertelt het Britse Autosport op zijn beurt dat hij ‘gevleid’ is door de geruchten, maar zich op zijn Formule 2-campagne en werkzaamheden voor McLaren wil concentreren. “Ik laat het verder aan mijn management.” Saillant detail: McLaren-ceo Zak Brown is nauw betrokken bij het management van Norris.

De toekomst ziet er zonnig uit voor Norris, mits hij zo blijft presteren.