Na de sterke vrije trainingen leek het erop dat het in de kwalificatie een driestrijd zou worden tussen Ferrari, Red Bull en Mercedes, maar uiteindelijk viel het voor laatstgenoemde team tegen. De vijfde en achtste plek is niet waar Mercedes op gehoopt had, aldus technisch directeur Mike Elliott.

Mercedes leek zich na de vrije trainingen in de strijd om de poleposition te kunnen mengen. Op vrijdag was Lewis Hamilton met de tweede tijd op een tiende achter Max Verstappen competitief te noemen. In de derde vrije training steeg Verstappen boven de rest uit, maar stond Mercedes er goed bij met de vierde en vijfde tijd, achter Charles Leclerc en Sergio Pérez.

Maar in de kwalificatie liep het niet helemaal zoals gehoopt voor Mercedes. Op het natte Silverstone kwamen Hamilton en George Russell niet verder dan de vijfde en achtste tijd. “Om eerlijk te zijn hadden we op meer gehoopt”, stelt technisch directeur Mike Elliott dan ook na de kwalificatie. “We hadden een degelijke VT3. Het leek erop dat we toen behoorlijk snel waren en in sommige opzichten zou het voor mij best leuk zijn geweest om te zien hoe snel we zouden zijn op een droge baan, maar een natte sessie gooit alles overhoop.”

Lees ook: Sainz houdt Verstappen op valreep van poleposition af op nat Silverstone

Uiteindelijk deed Mercedes volgens Elliott het goed door beide auto’s in Q3 te krijgen, maar daar werd het een flinke uitdaging om alles in de juiste window te krijgen. “Toen ging het erom op de juiste plaats op het juiste moment in de juiste positie te zijn en wat je zag was dat je de banden op temperatuur moest brengen. Dat is uitdagend. Vijfde en achtste is niet slecht, maar we hadden op meer gehoopt.”

(Tekst loopt door onder de foto)

Foto: Motorsport Images

Gebrek aan vertrouwen bij Russell

Dat gevoel deelt ook George Russell. Op de vraag of dit resultaat aan zijn verwachtingen voldoet, antwoordt hij stellig bij Viaplay: “Absoluut niet. We lieten vanochtend een sterke pace zien in VT3 en in Q1 had ik het vertrouwen en stond de auto elke ronde altijd in de top vier.”

“In Q3 had ik geen vertrouwen in de auto”, legt Russell uit. “Ik kon niet pushen en gleed de hele tijd. De vijfde of zesde plek was zeker mogelijk. Ik maakte wat fouten in mijn ronde, dat is jammer. Maar ik ben er zeker van dat iedereen dat wel deed. De race is morgen, we hebben zeker een snelle raceauto, dat is het positieve”, aldus de Brit.

Hamilton licht tevreden met P5

Aan de andere kant van de garage ging het met de vijfde plaats al een stuk beter. Reden genoeg voor een voorzichtige glimlach bij Hamilton, die licht tevreden is met het resultaat. “Op een droge baan hadden we waarschijnlijk geworsteld om boven de vijfde plek te eindigen”, denkt Hamilton. “Heel misschien hadden we vierde kunnen worden, maar de rest was sneller.”

Lees ook: Voorzichtig optimisme bij Mercedes: ‘Er zijn gelukkig banen waar onze auto snel is’

“We hebben wel een beetje vooruitgang geboekt”, vervolgt Hamilton. “In de regen streed ik om de eerste startrij. In de laatste ronde regende het wat meer en de ronde ervoor hadden we het dus echt moeten doen, wat de rest ook deed. Mij werd die ronde juist verteld dat ik die moest afbreken. Het is een beetje jammer, maar we zullen strijden.”

Net als Russell heeft Hamilton vertrouwen dat de W13 op de zondag competitief kan zijn. “We hebben een goede raceauto en hebben wat verbeterd. Ik hoop dat we op een droge baan de jongens voor ons kunnen bijhouden. Ik denk dat dat ook wel moet lukken”, aldus Hamilton.

Foto: Motorsport Images