*

Mercedes presenteert W09

Mischa Bijenhof

Mischa Bijenhof

22 februari 2018 14:14

Mercedes presenteert W09

Mercedes heeft in Silverstone de W09 gepresenteerd. De auto waarmee Lewis Hamilton en Valtteri Bottas komend seizoen in actie komen reed vanmorgen al een paar installatierondjes. ’s Middags neemt Lewis Hamilton het stuur over.

Mercedes koos ervoor om een van de twee toegestane filmdagen in te zetten op de dag dat het zijn nieuwe auto aan de wereld toont. Daardoor waren de eerste foto’s van de W09 al te zien voordat de auto officieel werd gepresenteerd, maar het gaf Valtteri Bottas ook de gelegenheid om tijdens de presentatie al iets te vertellen over zijn nieuwe auto.

“Ik weet hoeveel werk er gestoken is in de totstandkoming van deze auto”, aldus de Fin. “Vorig jaar hadden we een goede auto, maar er waren duidelijk dingen die beter konden. Op sommige circuits kwamen we tekort ten opzichte van de concurrentie en bij de W09 is er veel aan gedaan om dat te verhelpen.” Net als de auto is ook Bottas zelf een verbeterde versie van de coureur van vorig jaar. “Ik had een zwakke periode in het midden van het seizoen en ik heb erg mijn best gedaan dat voor komend jaar te veranderen.”

De eerste kilometers met de W09 zijn Bottas goed bevallen. “Het is koud, zoals gebruikelijk rond deze tijd van het jaar in Silverstone, dus de omstandigheden zijn niet zoals we die volgende week in Barcelona zullen hebben. Maar het voelt geweldig om als eerste met de nieuwe auto te mogen rijden.”

Teambaas Toto Wolff sprak tijdens de presentatie over de Halo, de in het oog springende beschermbeugel op de cockpit van de auto. Hoe mooi hij de nieuwe Mercedes ook vindt, die Halo doet volgens Wolff wel afbreuk aan het geheel. “Als het aan mij ligt pak ik een kettingzaag en zaag ik het ding er meteen af”, vertelde de Oostenrijker. “Vanuit technisch perspectief is het indrukwekkend hoeveel kracht zo’n Halo kan verdragen: hij kan het gewicht van een bus aan, maar dit is en blijft Formule 1 en ik vind dat we met iets moeten komen dat er beter uitziet.”

Volgens Technisch Directeur James Allison is de W09 een doorontwikkeling van de auto van vorig jaar. “Die auto was in principe goed, al was het niet altijd gemakkelijk om er een goede afstelling mee te vinden. Met deze nieuwe auto hopen we iets gemakkelijker te kunnen communiceren. Vorig jaar waren de reglementen hagelnieuw en was het zoeken naar goede oplossingen, dit jaar zijn we bekend met de regels en hopen we voor sommige problemen een iets elegantere oplossing te hebben bedacht.”

Lewis Hamilton gaat met de Mercedes W09 beginnen aan zijn zesde seizoen in dienst van het team. “Ik kan me de eerste keer dat ik bij Mercedes een stoeltje ging passen nog herinneren alsof het gisteren was”, zegt Hamilton. “Ongelooflijk hoe snel de tijd is gegaan. Ik heb enorm veel zin om weer te gaan racen. Na zo’n winterstop is er maar een ding waar ik aan kan denken en dat is racen. Ik zou het elke dag wel willen doen.”