Mercedes vaardigde gisteren in de slotfase van de Grand Prix van Maleisië een teamorder uit om Nico Rosberg achter Lewis Hamilton te houden. Of het team in de toekomst ook weer teamorders zal gebruiken, valt nog maar te bezien, aangezien twee van de drie kopstukken er op tegen zijn.

Rosberg en Hamilton stelden zich na afloop van de race politiek op door te zeggen dat ze liever vrijuit hadden willen racen, maar de beslissing van het team in dit geval begrepen en respecteerden.

Hamilton voegde daar later nog aan toe dat ‘de kwestie’ intern was besproken en de kous daarmee af was. Of Mercedes ook in de toekomst weer teamorders zal uitvaardigen, is echter een andere vraag, aangezien twee van de drie kopstukken er openlijk op tegen zijn.

Niki Lauda, de bestuursvoorzitter van het team, liet direct na de race in gesprek met RTL blijken niet gediend te zijn van de interventie van teambaas Ross Brawn vanaf de pitmuur: “Uit sportief oogpunt was dit fout. Ze hadden Rosberg gewoon moeten laten racen.”

Ook Toto Wolff, de motorsportchef van Mercedes, had liever een eerlijke strijd gezien. “Dit soort situaties zien de fans liever niet, en ik eigenlijk ook niet”, verklaart hij nu tegenover Auto, Motor und Sport.

“Maar Ross heeft vanaf de pitmuur het beste zicht op de situatie, en soms moet je als teambaas aan het grote geheel denken en dit soort moeilijke beslissingen maken”, weet Wolff. “Het was bovendien belangrijk voor ons om met beide auto’s goed te scoren, en als er iets verkeerd was gegaan tussen Nico en Lewis of ze zonder benzine stil waren gevallen, hadden we er uitgezien als een stel idioten.”

Volgens Wolff moest Rosberg net als Hamilton aan het eind van de race trouwens rustig aan doen om benzine te besparen, maar dát is iets dat de coureur zelf weerspreekt: “Ik had nog genoeg benzine in mijn tank en hoefde dus geen brandstof te sparen.”

Teambaas Brawn heeft zich (nog) niet uitgelaten over het gebruik van teamorders in de toekomst, maar had na de race tegenover de camera’s van Sky Sports F1 het volgende te zeggen over de situatie in Maleisië: “We hadden dit voor de race zo afgesproken. Het was niet fijn voor Nico, dat begrijp ik, maar hij respecteerde onze beslissing. De ene keer werken teamorders in je voordeel en een andere keer in je nadeel, maar er komen vast nog wel meer momenten voor Nico waarop hij goed kan scoren.”