Mercedes-kopstukken Toto Wolff en Niki Lauda zijn zeer lovend over Lewis Hamilton, de coureur die in zijn eerste jaar bij het team veel indruk op ze heeft gemaakt.

Hoewel Hamilton aan het eind van 2013 liet optekenen dat hij zelf het gevoel had maar ‘middelmatig’ te hebben gepresteerd, geven Wolff en Lauda tegenover Autosport te verstaan dat ze juist erg onder de indruk zijn van wat de Brit in zijn eerste Mercedes-jaar heeft laten zien.

“Lewis had weliswaar een seizoen met pieken en dalen, maar er bestaat geen twijfel over dat hij over een enorme snelheid en aanvalslust beschikt”, stelt Lauda, die vooral geïmponeerd was door de manier waarop Hamilton de Grand Prix van Hongarije wist te winnen: “Zoals hij dat daar deed, kan niemand anders het. Lewis was echt geweldig in Budapest.”

Wat Wolff op zijn beurt vooral is bijgebleven, zijn het karakter en de werkwijze van Hamilton. “Ik vind hem in de eerste plaats een goede kerel die erg rechtdoorzee is, wat het heel prettig maakt om met hem samen te werken.”

“Dat Lewis daarnaast zeer competitief is ingesteld – maar er bij hem in tegenstelling tot andere mensen die dat zijn verder geen steekje los zit – is zeldzaam, en een andere reden waarom Lewis zo fijn is om mee te werken.”

Gevraagd of hij het gevoel heeft dat Hamilton – die na een (tegenvallende) kwalificatie of race af en toe erg teleurgesteld kan reageren – soms meer begeleiding nodig heeft dan andere coureurs, antwoordt Wolff als volgt: “Lewis is een oprecht persoon. Hij is altijd eerlijk over en tegenover zichzelf. Dat is iets wat soms een nadeel kan zijn, maar hij leert er continu van. Dat hij zo openstaat om te blijven leren en advies van anderen aan te nemen, omdat hij weet dat hij daardoor beter kan worden, vind ik een hele sterke eigenschap van Lewis. We proberen daarom ook om zo open mogelijk naar elkaar toe te zijn.”

Hamilton
Hamilton werd in 2013 – zijn eerste seizoen in dienst van Mercedes, na zes jaar bij McLaren – vierde in het WK met één zege en vier verdere podiumplekken achter zijn naam. Hoewel het qua aantal zeges zijn minste jaar in de Formule 1 was, eindigde hij na in 2008 de wereldtitel gepakt te hebben ook bij McLaren in de vier seizoenen na het winnen van het kampioenschap niet meer hoger dan vierde.