Valtteri Bottas is de perfecte vervanger voor Nico Rosberg. Dat denkt niet alleen Mercedes’ Niki Lauda, maar ook Nico Rosberg zelf. Toch heeft Bottas geen zekerheid voor na 2017.

Het is een publiek geheim dat Bottas een contract heeft voor maar één jaar, met opties voor daarna. Dat het niet om een langere deal gaat, moet echter niet als een gebrek aan vertrouwen worden gezien, zo legt Mercedes-teambaas Toto Wolff uit in de Formulacast-podcast van de Finse Formule 1-journalist Oskari Saari. “Als we niet zouden geloven dat Valtteri goed genoeg was om een toekomst bij dit team te hebben, hadden we hem ook niet vastgelegd, maar feit is dat de rijdersmarkt erg dynamisch is.”

“Er zijn veel opties beschikbaar voor 2018, met behalve Valtteri ook Fernando Alonso, Sebastian Vettel en veel jonge coureurs op de markt. Wij kunnen daar niet blind voor zijn en Valtteri begrijpt dat ook. Zoals gezegd hebben we echter veel vertrouwen in hem en dat hij lang bij dit team kan blijven, maar laten we eerst zien hoe dit seizoen verloopt.”

Bottas heeft een Mercedes-deal voor 2017 op zak, met opties voor de toekomst.

‘Perfecte opvolger’
Mercedes-topman Niki Lauda verwacht daarbij dat Bottas het net zo goed kan doen als zijn voorganger, wereldkampioen Nico Rosberg. “Ik geloof dat Valtteri net zo snel kan zijn als Nico. Ik geloof ook dat hij de titel kan winnen. Hij is de beste man voor deze job”, stelt Lauda tegenover het Duitse RTL. “We hebben de afgelopen drie jaar alles gewonnen. Dat is ook waarom we voor Valtteri zijn gegaan. Hij brengt snelheid en ervaring met zich mee.”

Rosberg, die het team dus juist heeft verlaten, denkt dat Bottas een zeer geschikte vervanger voor hem is. “Ik ben blij dat Mercedes zo snel een goede oplossing heeft gevonden. Ik denk dat Valtteri goed in het team past en het goed gaat doen”, zegt hij in een Facebook Live-video voor een sponsor.

In gesprek met Sport Bild noemt Rosberg de Fin zelfs ‘een perfecte opvolger’. “Valtteri is snel en betrouwbaar. Ik ben erg benieuwd naar hoe hij het gaat doen, ook in de teamstrijd met Lewis Hamilton.”

Rosberg is benieuwd hoe zijn ‘perfecte opvolger’ Bottas het in duel met Hamilton gaat doen. Foto: Sutton Images.