Mercedes heeft beide titels op zak, maar dat betekent nog niet dat de druk van de ketel is. Het team wil in de laatste races van 2017 een voorschot op 2018 nemen en alvast experimenteren met ‘interessante nieuwe concepten’ voor volgend seizoen.

Nu het niks meer te verliezen heeft, kan Mercedes in technisch opzicht namelijk wat meer risico nemen, wat de resterende races “de eerste testmogelijkheden voor 2018” maakt, zoals het team op haar website schrijft. Dat betekent dat het dingen gaat uitproberen waar het zich eerder in het jaar niet aan wilde wagen door de titelstrijd die het op twee fronten uitvocht.

De vrijdagen in Brazilië en Abu Dhabi zullen nu echter in het kader staan van experimenteren. “En de races misschien ook wel, als we denken dat de mogelijkheid alvast iets voor 2018 te leren opweegt tegen het risico”, meldt het kampioenschapsteam.

Mercedes-teambaas Wolff.

Teambaas Toto Wolff erkent in zijn vooruitblik dat het “misschien verleidelijk is te denken dat de druk er vanaf is” nu Mercedes beide titels heeft gewonnen. “Maar niks is minder waar”, benadrukt hij. “Binnen het team zien we deze races als de eerste twee Grands Prix van 2018. We zijn vastbesloten deze te winnen en zoveel mogelijk momentum mee de winterstop in te nemen”, verklaart Wolff.

Het is verder Mercedes’ eer te na om het te laten lopen, beklemtoont Wolff. “Wij willen altijd en overal uitblinken, van de eerste ronde van de shakedown op Silverstone tot en met de laatste ronde van de afsluitende test van het seizoen in Abu Dhabi. Elke keer dat we racen, willen we winnen – dat is de mindset die we meenemen naar Brazilië.”