Volgend jaar verslag doen van de Grote Prijs van Nederland wordt voor Ziggo Sport-commentator Olav Mol geen hoogtepunt uit zijn carrière, zegt hij. Maar: “Natuurlijk is een Grand Prix in eigen land iets aparts.”

29 jaar heeft hij er straks op moeten wachten. Toen Olav Mol in 1991 als Formule 1-commentator begon, had de Formule 1 het circuit van Zandvoort – en Nederland – net zes jaar geleden achter zich gelaten. Volgend jaar, begin mei, keert het circus er terug. Een hoogtepunt in zijn lange loopbaan? “Zeker niet”, aldus Mol in interview met FORMULE 1. “Het wordt gewoon een van de 20 of 21 races op de kalender.”

“Het scheelt dat er geen tijdsverschil is en we niet ver hoeven te vliegen, maar voor ons is het verder hopelijk een normaal weekend. We moeten nog steeds dezelfde dingen maken”, doelt hij op het werk dat hemzelf, pitreporter Jack Plooij en de rest van de Ziggo Sport-crew wacht.

Begrijp hem echter niet verkeerd: “Wat goed is aan de Nederlandse Grand Prix, is dat er heel veel fans bediend worden, want de hoop was er. En nog belangrijker is dat er een nieuwe groep jongeren komt die kunnen roepen dat ze met hun vader naar het circuit zijn geweest. De race komt ook omdat Formule 1-eigenaar Liberty Media heeft gezien dat mensen uit Nederland bereid zijn 1.000 kilometer te rijden om naar een Grand Prix te gaan. En dan niet met 200 man, maar met 2.000 of zelfs 10.000 man. Dus kunnen ze beter een race in dat land houden.”

“Natuurlijk is een Grand Prix in eigen land iets aparts. We mogen wel met z’n allen bidden dat het een prachtig voorjaarsweekend wordt. Want als het een grote, grijze, koude, natte, vieze bende wordt, wil ik weleens zien of iedereen nog zo enthousiast is.”

In de nieuwste editie van FORMULE 1, nr. 10, vertelt Olav Mol in een uitgebreid interview over de Formule 1-beleving in Nederland, zijn tijd als columnist bij FORMULE 1 Magazine, hoe internet alles heeft veranderd en het werken in de sport. “Mijn eerste columns tikte ik op een typemachine en faxte ik naar de redactie.” FORMULE 1 nr. 10 is nu in de winkel te koop of hier te bestellen.