Het komt voor Olav Mol niet als een verrassing dat Sebastian Vettel na dit seizoen een punt achter zijn Formule 1-loopbaan zet. De commentator van Grand Prix Radio en Ziggo Sport denkt dat hier een optelsom aan ten grondslag ligt. Van de tegenvallende resultaten met Aston Martin tot hoe Vettel ‘in zijn hoofd’ in een spagaat zit tussen zijn passie voor racen en een beter milieu en betere wereld.

“Dat Vettel nu aankondigt dat hij stopt, verbaast me niet”, vertelt Mol aan FORMULE 1 Magazine. “Het gaat bij Aston Martin natuurlijk niet zoals hij had gehoopt”, doelt Mol op Vettels twaalfde plek in het WK van vorig jaar, en zijn huidige klassering als veertiende in de tussenstand.

Liveblog: Reacties op afzwaaiende Vettel stromen binnen: ‘Danke Seb’

“Ik denk ook dat Vettel heeft gemerkt dat het met de organisatie bij Aston Martin, niet zomaar gaat werken”, vervolgt Mol. “We zijn het snel vergeten, maar ze hebben natuurlijk wéér geprobeerd een auto te kopiëren”, verwijst de commentator naar de kopieerrel tussen Aston Martin en Red Bull eerder dit jaar.

“Wat ze in Barcelona uit de garage rolden, was visueel natuurlijk een groene Red Bull. Ze hebben kunnen aantonen dat ze al langer met zo’n concept bezig waren – wat leuk en aardig is – maar wat ik van die organisatie hoor, is dat de ouwe Stroll zich overal mee bemoeit – en dan gaat het niet.”
(tekst loopt door onder de foto)

Vettel hangt na dit seizoen zijn helm aan de wilgen. Foto: Motorsport Images.

Brullende Stroll

Lawrence Stroll, de eigenaar van het Aston Martin-team en vader van Vettels teamgenoot Lance Stroll, is in de ogen van Mol geen echte racer. “Niet tot op het bot. Het is geen Ron Dennis of Eddie Jordan of Paul Stoddart.”

“Ik zie het wel voor me dat die man op maandagochtend van alles loopt te brullen en de manschappen zeggen: ‘ja gaan we doen’, maar dan naar buiten lopen van: ‘wat loopt -ie nou te lullen?’ Dat is mijn gevoel, al heb ik daar geen bewijs van. Hij zou er een sterke sporting director naast moeten zetten.”

Te grillig

Terugkomend op Vettel, vindt Mol dat de 35-jarige Duitser ook niet genoeg geleverd heeft. De viervoudig wereldkampioen is voor hem een van de teleurstellingen van het jaar. “Hij heeft vijftien puntjes gepakt, maar het beklijft vooral hoe hij te vaak in Q1 eruit tieft door sulligheden, alsof je niet attent bent.”

Lees ook: Viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel zegt Formule 1 vaarwel

Er zijn wel momenten dat je Vettel ziet opleven, zegt Mol. “Hij kan het natuurlijk wel, dat weten we allemaal. Maar het is zo grillig dat het feit dat hij nu aankondigt te stoppen ook in de lijn der verwachting ligt.”

‘Vast in z’n hoofd’

“Dat is jammer, want Vettel is een super aardige gast. Uiteindelijk zit Vettel denk ik veel meer vast in z’n hoofd met wat hij doet en wat hij vindt. Hij doet aan autoracen, maar daar vinden heel veel mensen wat van en hij is ontzettend begaan met het milieu en de wereld.”

“In dat opzicht”, rondt Mol af, “zie ik hem wel ergens bij de FIA in een commissie stappen voor duurzaamheid of zo. Het beste verhaal wat Vettel heeft, is dat er meer bijen en hommels moeten komen, daar heeft hij absoluut gelijk in.”

Vettel zet zich al jaren in voor het milieu en de bedreigde bijen. Foto: Motorsport Images.