De toekomst van het Autodromo Nazionale Monza op de Formule 1-kalender is voorlopig veilig. Ook de komende drie jaar zal de Grand Prix van Italië verreden worden op Monza, zo is het circuit vandaag overeen gekomen met Bernie Ecclestone.

Geruchten dat Monza dichtbij een deal voor contractverlenging was, zongen de afgelopen dagen al langer rond. De nadrukkelijke aanwezigheid van Bernie Ecclestone in de paddock duidde er vandaag ook op dat er serieuze gesprekken gaande waren.

Rond drie uur vanmiddag vertelde Ecclestone, samen met de directeur van de Automobile Club d’Italia, Angelo Sticchi Damiani, aan aanwezige media dat beide partijen inderdaad tot overeenkomst zijn gekomen. Het zou gaan om een deal van drie jaar, waardoor Monza zijn plek op de Formule 1-kalender tot en met 2019 zal behouden.

Van een waterdicht contract is echter nog geen sprake, maar dat is slechts een formaliteit. “Helaas kunnen we het contract niet hier ondertekenen. Er zijn nog een paar details die besproken moeten worden, waarna we in Engeland onze handtekeningen zullen zetten”, verklaart Ecclestone.

“Het contract is vooralsnog voor slechts drie jaar, maar ik hoop dat we hier nog honderd jaar blijven racen.”

Imola
Toen onduidelijk werd of Formule 1 op Monza zou terugkeren, sloot Ecclestone een deal met Imola om in ieder geval te garanderen dat de sport in Italië zou blijven. De Grand Prix van Italië zou daardoor georganiseerd worden op Imola als Monza haar verplichtingen niet na kon komen.

Eerder vandaag berichtte het circuit van Imola dat het mogelijk juridische actie zou ondernemen, mocht Formule 1 alsnog een deal overeenkomen met het Autodromo Nazionale Monza. Angelo Sticchi Damiani wuift die waarschuwing echter weg: “We hebben opdracht gekregen van het parlement en ik van mijn organisatie om ervoor te zorgen dat de Formule 1 op Monza blijft, en ik voer uit wat zij mij vragen om te doen.”

Rijke historie
In de 67 seizoenen van de Formule 1-racerij ontbrak het Autodromo Nazionale Monza slechts één keer op de kalender. Dat was in het seizoen van 1980, toen het Imola toekwam om de Grand Prix van Italië te organiseren.