Volgens Red Bulls technisch directeur Adrian Newey zullen de nieuwe V6-motoren aan het begin van het jaar uitmaken welk team het sterkst is. ‘De aerodynamica gaat pas later een rol spelen’.

“In het begin van het komende seizoen zal alles om de motor draaien”, voorspelt Newey in gesprek met het Italiaanse Autosprint. “Zaken als het vermogen, de betrouwbaarheid en de zuinigheid van de krachtbron zullen de doorslag geven.”

“Pas als de nieuwe V6-motoren ‘gerijpt’ zijn en zonder problemen functioneren, gaat de aerodynamica weer een rol spelen”, denkt Newey, voor wie de aerodynamica juist altijd de hoofdrol heeft gespeeld in zijn ontwerpen.

Newey, die met Red Bull de laatste vier rijders- en constructeurstitel heeft gewonnen, is met ‘zijn’ team op motorisch vlak slecht aan 2014 begonnen. Door problemen met de Renault-motor én de door Red Bull-ontworpen elektrische- en koelingsonderdelen, kwam het kampioenschapsteam tijdens de eerste wintertest in Jerez slechts tot 21 ronden.

Terwijl Renault aan een oplossing werkt voor de problemen met haar V6 – waar ook de andere door Renault aangedreven teams last van hadden – is Newey terug naar zijn tekentafel gegaan op de Red Bull-fabriek. Dat Newey een oplossing zal vinden, betwijfelt niemand echter, zoals eigenaar Dietrich Mateschitz, teambaas Christian Horner en coureur Daniel Ricciardo vorige week al lieten weten.