Adrian Newey vindt het jammer dat de door uitlaatgassen geblazen diffusor vanaf volgend seizoen in de ban gaat. “De FIA neemt zo ons favoriete speeltje weg”, moppert Red Bulls technisch directeur.

 

Red Bull had dit jaar met de RB7 wederom de beste bolide op de grid. Wat de RB7 vooral onderscheidde van de rest van de auto’s was de perfect ontwikkelde geblazen diffusor, die de Red Bulls veel extra downforce gaf.

 

Hoewel veel andere teams een poging deden deze vinding te imiteren, kreeg geen enkele andere renstal het net zo goed voor elkaar als Red Bull, dat de RB7 er grotendeels omheen had ontworpen.

 

Komend seizoen gaat de geblazen diffusor echter in de ban. De FIA vindt namelijk dat het foefje – zeker in combinatie met engine mapping – in strijd is met de ‘geest’ van het reglement. Nadat een eerdere poging de geblazen diffusor gedurende 2011 te verbieden op niets uitliep, is het de autosportfederatie wel gelukt deze voor volgend jaar uit de sport te bannen.

 

“De FIA pakt ons zo ons favoriete stuk speelgoed af”, moppert Newey in gesprek met de Duitse variant van Eurosport over de nieuwe regels. “Dit verbod is erg vervelend voor ons, want hoewel andere teams ook met een geblazen diffusor rondreden, was dit het onderdeel dat ons onze grote voorsprong gaf.”

 

“Ons voordeel is nu dus weg en dit zet ons een stap terug”, denkt Newey, die uiteraard wel gelijk op zoek gaat naar een nieuwe meesterlijke vinding: “We gaan kijken hoe we de auto nu verder kunnen optimaliseren, zoals dat altijd gaat in de Formule 1 als er zoiets gebeurt.”