Red Bull sleepte de rijders- en constructeurstitel dit jaar weer binnen, maar van een leien dakje ging het niet. De ontwerper van de RB8, Adrian Newey, zei tijdens een Oostenrijks televisieprogramma dat hij de auto tijdens het seizoen soms niet begreep.

Newey: “De auto liet tijdens de eerste tests en races af en toe zien over snelheid te beschikken. Sebastian won in Bahrein en Mark in Monaco, maar we hadden niet de constantheid die we wilden en die nodig is. Het was frustrerend om te zien dat het niet liep.” 

De 53-jarige Brit doelt onder andere op de Spaanse Grand Prix, die direct volgde op de gewonnen race in Bahrein. Het weekend verliep dramatisch en beide coureurs konden zowel in kwalificatie als in de race geen moment met de top mee. Vettel finishte slechts als zesde op meer dan een minuut van winnaar Maldonado. Webber deed het nog beroerder met een elfde stek.

“Eerlijk gezegd begrepen we de auto niet en wisten we niet wat er gaande was”, zegt Newey, de enige ontwerper ooit die voor drie verschillende teams wereldtitels heeft gewonnen. “Pas in Valencia waren de eerste tekenen van verbeteringen zichtbaar. De grote ommekeer was natuurlijk Singapore. Sebastian pakte de zege waardoor we definitief terug waren in de race om het kampioenschap.”