Adrian Newey, de technisch directeur van Red Bull, dacht dat Sebastian Vettels kans om de titel te grijpen verkeken was na de botsing waar hij in de eerste ronde bij betrokken was. Het tegendeel bleek echter waar.

Vettels race begon slecht in Brazilië, waar hij vanaf P4 slecht van zijn plek kwam. In de aanloop van de eerste bocht verloor (een voorzichtige) Vettel een paar plaatsen, maar de Duitser wist ongeschonden door de Senna S-combinatie te komen. In de bocht daarna kwam de Red Bull-rijder echter hard in aanraking met Bruno Senna, waarbij hij spinde.

Daarmee was het echter nog niet gedaan: Senna’s Williams klapte namelijk nogmaals tegen Vettel aan (of andersom), waarbij Vettels RB8-bolide behoorlijk wat schade opliep aan de uitlaat en bodemplaat aan linker achterkant, vlak voor het achterwiel.

“Om eerlijk te zijn, dacht ik op dat moment dat het over was”, erkent Newey in gesprek met Sky Sports F1. “Ik was echt behoorlijk verbaasd dat de auto het nog deed”, geeft hij toe. “Zeker omdat Sebastian over de radio vertelde dat hij niet dacht dat hij er nog vaart in zou krijgen.”

Red Bull sommeerde haar coureur desondanks om door te rijden. “We kunnen het niet repareren, dus blijf gewoon gaan”, klonk het over de boordradio. Terwijl Vettel door reed, maakte het team een aantal foto’s van de bolide, zodat Newey de schade vanaf de pitmuur kon analyseren.

“We konden zien dat er veel schade was aan het bodywork”, vervolgt Newey. “Wat ons echter het meeste zorgen baarde, was dat er een scheur in het uitlaatsysteem zat. Normaal gesproken zorgt dat ervoor dat de uitlaat dan kapot gaat en het bodywork als gevolg in de brand vliegt, en dan is het einde verhaal.”

“Het enige wat wij vanaf de kant konden doen om dat te voorkomen, was proberen de uitlaat zo koel mogelijk te houden door de motorinstellingen aan te passen”, zo vertelt Newey, die verder aangeeft dat Vettel uiteraard wel wat performance had verloren door de schade en dat gegoochel met de banden voor verdere vertraging zorgde, maar uiteindelijk was het dus toch genoeg om Vettel naar de zesde plaats te krijgen en zodoende aan zijn derde titel op rij te helpen.