Red Bulls technisch directeur Adrian Newey gaat er vanuit dat de onderlinge verschillen tussen teams komend seizoen, zeker in het begin, groter zullen zijn.

Dat vertelt Newey in interview met Sky Sports F1: “Het is vrijwel zeker dat het veld om te beginnen wat meer verspreid zal zijn door de reglementswijzigingen”, zo verklaart de technische chef, die daarbij weet dat er geen garanties zijn voor de grotere teams dat zij juist op de nieuwe regels hebben ingespeeld.

“Als er grootscheepse veranderingen zijn, zie je altijd dat het ene team daar beter op inspeelt dan het andere. Normaliter zijn dat dan wel de grotere teams omdat deze meer middelen hebben, maar de laatste keer dat de regels drastisch veranderden – in 2009 – was dat niet zo.”

“De topteams van toen, McLaren en Ferrari, hadden het er toen moeilijk mee, terwijl Brawn GP en wij de regels het best hadden geïnterpreteerd”, zo memoreert de technisch directeur van Red Bull, dat zich toen bij de topteams aansloot en – vier dubbele wereldtitels en 52 zeges later – absoluut bij de top hoort.

Toch zijn er ook voor Red Bull geen garanties, benadrukt Newey. “Bij omvangrijke veranderingen van de regels bestaan er altijd veel ideeën over welke filosofie het beste is en welk ontwikkelingspad je moet inslaan. Zelfs wij, een erkend groot team, hebben echter de middelen niet om elke optie te overwegen.”

“Je moet dus een pad kiezen, op basis van wat je denkt dat juist is. Daarna moet je hopen dat je gelijk hebt. Er bestaat echter altijd een kans dat iemand anders een weg is ingeslagen die beter blijkt te zijn.”