Red Bulls technisch directeur Adrian Newey heeft zich nog maar eens uitgesproken tegen de ‘regelzucht’ van de FIA én zijn collega technisch directeurs, die ook continu op restricties aandringen.

“We moeten ervoor oppassen dat de regels de creativiteit van de technische mensen niet te zeer beperken”, zegt Newey in gesprek met Auto, Motor und Sport. “Het mooie aan de Formule 1 is namelijk dat het niet alleen een strijd is van coureur tegen coureur, maar ook van auto tegen auto.”

“Dat het er ook om gaat welke bolide het beste is, maakt de sport extra interessant, maar hoe strikter de regels worden, hoe groter het gevaar is dat de Formule 1 een eenheidklasse wordt en in een soort van ‘GP1’ verandert”, waarschuwt Newey.

“We moeten ons – terwijl we bezig zijn met het opstellen van de regels voor 2014 en daarna – dus afvragen of we het zover willen laten komen, want er is tot op heden nog geen één eenheidsklasse geweest die een succes is geworden”, vervolgt Newey, die daar zelf duidelijk tegen is en zich erover verbaast dat veel van zijn collega’s juist op meer regels aandringen: “Het verrast me altijd weer als ze daar tijdens technische bijeenkomsten op hameren”, vertelt hij.

“Ik vind dat echt belachelijk. Een technisch directeur die om meer regels vraagt, is in mijn ogen namelijk als de kalkoen die je voor Kerst hebt gekocht laten bepalen wat er tijdens het diner op tafel komt te staan”, zo besluit de Engelsman met een opmerkelijk gezegde.