Giedo van der Garde had zijn terugkeer in de Formule 1-paddock ongetwijfeld anders voorgesteld. Maar net als zijn laatste paddockbezoek in Melbourne, ging het op vrijdag opnieuw gepaard met drama.

Nietsvermoedend tweette Giedo van der Garde op vrijdagochtend dat hij onderweg was naar Spa Francorchamps. “On my way to Spa. First time to the F1 paddock since Melbourne. Don’t panic @SauberF1Team, I only got some meetings.”

De grappig bedoelde tweet kon Sauber-teambaas Monisha Kaltenborn niet waarderen. Naar verluidt zou ze daarna geprobeerd hebben de pas van Van der Garde geblokkeerd te krijgen. Bernie Ecclestone is echter de ‘boosdoener’ geweest.

Belofte

In Melbourne deed de Formule 1-baas aan Kaltenborn de belofte dat ze Van der Garde nooit meer in de paddock hoefde te zien. Hij heeft de Nederlander toen ook te verstaan gegeven weg te blijven. Alle teams hebben vervolgens de instructie gekregen Van der Garde niet van een pas te voorzien.

De rechterhand van Ecclestone was echter vergeten Pirelli in te lichten. De bandenfirma gaf Van der Garde dus nietsvermoedend de pas. Kaltenborn wees de FOM daarop, waarna zijn pas geblokkeerd werd en hij zich moest ophouden in de GP2-paddock. Uiteindelijk kon hij dankzij een anonieme VIP-pas van Mercedes de paddock betreden. Daar had hij onder meer een gesprek met Mercedes-teambaas Toto Wolff over een mogelijk zitje in de DTM voor 2016.